Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αβέβαιο το μέλλον των αιχμιακών μονάδων ενέργειας

Παρά το ελκυστικό πλαίσιο κινήτρων που έχει θεσπιστεί, είναι αβέβαιο αν θα λειτουργήσει, όπως προγραμματιζόταν, η εφεδρική αγορά ενέργειας το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας έτσι μια ανάσα στο Σύστημα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αβέβαιο το μέλλον των αιχμιακών μονάδων ενέργειας
Παρά το ελκυστικό πλαίσιο κινήτρων που έχει θεσπιστεί, είναι αβέβαιο αν θα λειτουργήσει, όπως προγραμματιζόταν, η εφεδρική αγορά ενέργειας το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας έτσι μια ανάσα στο Σύστημα.

Από τις δύο εναπομείνασες αιτήσεις για κατασκευή αιχμιακών μονάδων, μετά την ακύρωση από τη ΔΕΗ της συγκεκριμένης επένδυσης, της μεν Ενεργειακής Θεσσαλονίκης ούτε στα τέλη του έτους είναι σίγουρο ότι θα είναι έτοιμη, ενώ της Blue Aegean Energy καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσει στα τέλη του καλοκαιριού.

Συνεπώς, η αιχμή της ζήτησης σχεδιάζεται να καλυφτεί από την αυξημένη φέτος υδραυλική παραγωγή της ΔΕΗ, τις υφιστάμενες ιδιωτικές μονάδες, καθώς και τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία και FYROM). Έτσι κι αλλιώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία έως τώρα, δεν προοιωνίζεται φέτος πρόβλημα επάρκειας, με τη βιομηχανία να έχει ήδη μειώσει την κατανάλωση λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης και με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας να υπολογίζεται για το 2009 μόλις σε 1% - 1,5%.

Η αίτηση της ΕΝ.ΘΕΣ. για μονάδα 100 MW στη Θεσσαλονίκη έχει εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, αλλά απομένει η τελική έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ακόμη και εάν δινόταν άμεσα η έγκριση από το ΥΠΑΝ, η υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης εκτιμάται ότι απαιτεί τουλάχιστον ένα 9μηνο, που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση η μονάδα της ΕΝ.ΘΕΣ. θα ήταν έτοιμη στα τέλη του 2009.

Ωστόσο, ούτε αυτό πλέον είναι σίγουρο, καθώς η διοίκηση της ΕΝ.ΘΕΣ. αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την προώθηση της επένδυσης και τη συναρτά άμεσα με τα δεδομένα της αγοράς σε συνδυασμό με την απόδοσή της.

Αντίθετα, η διοίκηση της Blue Aegean Energy φαίνεται πιο αποφασισμένη να προχωρήσει την επένδυση για αιχμιακή μονάδα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Όπως είπε στο euro2day.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Βασίλης Μηλιώνης, βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις για την αγορά δύο ή τριών αεροστροβίλων για την κατασκευή μονάδας έως 150 MW. Ήδη έχει αγοραστεί γήπεδο 13 στρεμ. και την επόμενη εβδομάδα θα προστεθούν άλλα 9 στρέμ. όμορης έκτασης.

Η αίτηση της Blue Aegean Energy είχε εξασφαλίσει καταρχήν θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά επιστράφηκε από το ΥΠΑΝ στη Ρυθμιστική Αρχή γιατί εμπεριείχε, όπως υποστήριξε ο κ. Μηλιώνης, και ορισμένες προϋποθέσεις που δεν αφορούσαν σε αυτήν καθεαυτή την επένδυση. Έχει περάσει ήδη δεύτερη φορά από τη ΡΑΕ και εκκρεμεί η έγκριση του υπουργείου για την έκδοση της άδειας. Ο κ. Μηλιώνης εξέφρασε την άποψη ότι η μονάδα θα είναι έτοιμη τον Αύγουστο και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 60 - 70 εκατ. ευρώ.
 
Σε κάθε περίπτωση, εφεδρικές μονάδες αποδεικνύεται ότι δεν θα μπορέσουν να τεθούν σε εμπορική λειτουργία έως την 1η Ιουλίου, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγγυημένο έσοδο από τον ΔΕΣΜΗΕ 70.000 ευρώ ανά MW διαθέσιμης ισχύος μέσω συμβάσεων διαθεσιμότητας.

Εάν τελικά καταφέρει να εισέλθει στην εφεδρική αγορά ισχύος η Blue Aegean Energy σαφώς θα έχει αποκλιμακούμενο έσοδο, που υπολογίζεται έως 55.000 ευρώ ανά MW μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v