Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος "Εξοικονομώ".

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός, κατά την παρουσίαση προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας από ΟΤΑ, ανέφερε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ πως "τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά φέτος". Βέβαια, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, "αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε εμείς ή η ΔΕΗ", πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ΥΠΑΝ θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την κάλυψη της ζήτησης κατά τους θερινούς μήνες.

Ο κ. Χατζηδάκης, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη και του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΝ κ. Κ. Μουσουρούλη, παρουσίασε πριν από λίγο το πρόγραμμα "Εξοικονομώ", που αφορά σε 228 δήμους όλης της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους.

Το πρόγραμμα αυτό, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει έξι άξονες για την ενεργειακή αποδοτικότητα σε ΟΤΑ, όπως παρεμβάσεις σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια, σε κοινόχρηστους χώρους, δημοτικές μεταφορές, αστικές υποδομές, δράσεις διάδοσης, δικτύωσης και δημοσιότητας - ενημέρωσης, καθώς και την τεχνική υποστήριξη της εφαρμογής.

Τα 70 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα είναι ιδία συμμετοχή των δήμων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Εκτιμάται ότι με την πλήρη εφαρμογή του θα επιτευχτεί ετησίως μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του θείου της τάξης των 6.700 τόνων. Η προκήρυξη του προγράμματος τοποθετείται εντός του Μαρτίου και η παραλαβή των σχεδίων υλοποίησης των ΟΤΑ θα γίνεται από τις 15 του μηνός. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει το δίμηνο Ιούνιος - Ιούλιος και η έναρξη υλοποίησης τοποθετείται στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" είναι το πρώτο μιας σειράς δράσεων του ΥΠΑΝ, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προώθηση της "πράσινης ενέργειας" και θα ακολουθήσει πρόγραμμα για την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και την αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

Ο κ. Κακλαμάνης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" ξεκίνησε με αφορμή τις διαμαρτυρίες των δήμων για τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι οι δήμοι πληρώνουν οικιακό τιμολόγιο, όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος ζήτησε στη δεύτερη φάση του προγράμματος να μπορούν να ενταχθούν και δήμοι με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v