Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθήλωση πιστωτικής επέκτασης τον Ιανουάριο

Κάθετη πτώση στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες τον Ιανουάριο δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ σύμφωνα με τα οποία η πιστωτική επέκταση συνολικά διαμορφώθηκε στο 15,1% από 16,4% τον Δεκέμβριο.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Καθήλωση πιστωτικής επέκτασης τον Ιανουάριο
Κάθετη πτώση στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες τον Ιανουάριο δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία η πιστωτική επέκταση συνολικά διαμορφώθηκε στο 15,1% από 16,4% τον Δεκέμβριο.

Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 262 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης συγκρατήθηκε στο 18,2% από 19,8% τον προηγούμενο μήνα.

Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο, προκύπτει ότι επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους με εξαίρεση το εμπόριο όπου διατηρήθηκε περίπου σταθερός και τη ναυτιλία που παρουσίασε σημαντική επιτάχυνση.

Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη της ΤτΕ, η μείωση οφείλεται κυρίως στην πώληση εταιρικών ομολόγων factoring & leasing που κρατούσε η ελληνική τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα. Το ύψος των ομολόγων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Στα νοικοκυριά, τον Ιανουάριο δόθηκαν δάνεια μόλις 93 εκατ. ευρώ. Με την πιστωτική επέκταση να υποχωρεί στο 11,8%, από 12,8% έναν μήνα νωρίτερα.

Καθήλωση και στα στεγαστικά όπου δόθηκαν δάνεια ύψους 121 εκατ. ευρώ, από 867 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008 και 1,349 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007.

Ίδια εικόνα και στα καταναλωτικά, όπου οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ήταν μόλις 30 εκατ. ευρώ, από 152 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2008 και 655 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007.

Η πιστωτική επέκταση στην καταναλωτική πίστη υποχώρησε στο 14,7% από 16% έναν μήνα νωρίτερα.

Συνολικά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρωστούσαν στις τράπεζες στο τέλος Ιανουαρίου 250,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 133 οι επιχειρήσεις και 117,2 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά.

* Τα αναλυτικά στοιχεία δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v