Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test σε ενέργεια, κατασκευές και ακίνητα

Πώς συγκρίνονται οι μετοχές των συγκεκριμένων κλάδων στη Σοφοκλέους σε σχέση με το εξωτερικό - Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι λόγω της κρίσης και πώς αντιμετωπίζονται από τις εισηγμένες.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Crash test σε ενέργεια, κατασκευές και ακίνητα
Πώς συγκρίνονται οι μετοχές των συγκεκριμένων κλάδων στη Σοφοκλέους σε σχέση με το εξωτερικό - Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι λόγω της κρίσης και πώς αντιμετωπίζονται από τις εισηγμένες.

Με ευνοϊκότερους δείκτες έναντι του μέσου όρου των ομίλων του εξωτερικού διαπραγματεύονται οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών της Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marfin Analysis (20 Φεβρουαρίου), οι κατασκευαστικές εταιρίες διαπραγματεύονταν με μέσο δείκτη P/E 8,8 για το 2009 και 9,6 για το 2010. Έναντι αυτών των δεικτών, από ελληνικής πλευράς είχαμε:

Την Ελλάκτωρ με 6,7 για φέτος και 6,3 για του χρόνου.
Την J&P Άβαξ με 5,3 για φέτος και 5,6 για το 2010.
Και τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με 9,8 για φέτος και 6,8 για το 2010.

Η σύγκριση βέβαια μεταξύ των δεικτών θα ήταν ακόμη καλύτερη αν μπορούσε κάποιος να συνεκτιμήσει και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων των κατασκευαστικών ομίλων, καθώς πέρα από το κλασικό τους αντικείμενο έχουν επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό σε τομείς που διαπραγματεύονται με υψηλότερους δείκτες P/E, όπως η ενέργεια, τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα κ.λπ.

Στη ΓΕΚ, για παράδειγμα, που διαθέτει μεγάλη έκθεση σε ενέργεια και ακίνητα, φαίνεται να διαπραγματεύεται (στοιχεία FACTSET) με έκπτωση (discount) λίγο παραπάνω από το 52% σε σχέση με ένα σταθμισμένο P/E του ανταγωνισμού με βάση τη διάρθρωση των δραστηριοτήτων της.

Οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι συγκαταλέγονται στις μάλλον αμυντικές δραστηριότητες, καθώς:

Πρώτον, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των συμβάσεών τους (4,8 δισ. για την Ελλάκτωρ, 2,8 δισ. για την J&P Άβαξ και 2,1 δισ. για τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) εξασφαλίζουν ομαλή πορεία του κύκλου εργασιών για αρκετά χρόνια (π.χ. 4,9 για τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), ακόμη και αν δεν αναλάβουν πρόσθετα έργα.

Και δεύτερον, διαθέτουν εξασφαλισμένους -ή ακόμη και αυξημένους- πόρους από αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις και από την ενέργεια.

Οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν αφορούν:

α) Στο ενδεχόμενο δυσκολίας χρηματοδότησης τόσο των υπό κατασκευή αυτοχρηματοδοτούμενων συμβάσεων όσο και των περιβόητων ΣΔΙΤ.
 
β) Σε πιθανά προβλήματα πληρωμών στο εξωτερικό.

Και για τις δύο περιπτώσεις, πάντως, στελέχη των εταιριών υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα δεν είναι τέτοιου βαθμού ώστε να προκαλούνται ανησυχίες, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Το μέτωπο της ενέργειας

Στο μέτωπο της ενέργειας, οι δύο κυριότερες μετοχές του κλάδου είναι αυτές της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ενώ βέβαια και αρκετές άλλες εισηγμένες εταιρίες (π.χ. Μυτιληναίος) επηρεάζονται σημαντικά από τις εξελίξεις.

Η μετοχή της ΔΕΗ με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 2,97 εκατ. και με προβλεπόμενα καθαρά κέρδη 470 εκατ., σύμφωνα τουλάχιστον με το guidance που δόθηκε πρόσφατα, φαίνεται να διαπραγματεύεται με δείκτη P/E γύρω στο 6,3, ενώ αν υπολογιστεί η μέχρι τώρα χαμηλή τιμή του πετρελαίου και των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, τότε τα φετινά κέρδη της Επιχείρησης θα μπορούσαν να κυμανθούν ακόμη και γύρω στα 700 - 750 εκατ. ευρώ!

Όλα αυτά για μια εταιρία που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τη γενικότερη κρίση και διαθέτει πολλά περιθώρια υλοποίησης επενδύσεων και περιορισμού των εξόδων. Αποτελεί μία από τις συχνότερες επιλογές των αναλυτών για το 2009.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, από την πλευρά της, διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 439 εκατ. ευρώ, όταν στις 30/9/2008 διέθετε καθαρό ταμείο 173,5 εκατ. ευρώ (300,6 εκατ. διαθέσιμα και τραπεζικά δάνεια 127,1 εκατ.). Η εισηγμένη διαθέτει σε λειτουργία πάρκα ισχύος 142 MW, υπό κατασκευή 35 MW, άδειες παραγωγής για 658 MW και έχει υποβάλει αιτήσεις για άλλα 2.408 MW.

Το θετικό επίσης για την εταιρία είναι ότι διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να αυξήσει δραστικά την παραγωγική της δυναμικότητα, σε έναν κλάδο (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) ιδιαίτερα αμυντικό, που μάλιστα επιχορηγείται από το Δημόσιο.

Το προβλεπόμενο P/E της μετοχής υπολογίζεται (πηγή Marfin Analysis) σε 19,1 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009 και σε 14 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2010. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι των εταιριών εναλλακτικών πηγών ενέργειας διαμορφώνονται σε 28,7 και 22,8 αντίστοιχα.

Πιθανό εμπόδιο για την ΤΕΝΕΡΓ είναι οι καθυστερήσεις αδειοδότησης νέων πάρκων και οι εμπλοκές που συχνά προκύπτουν από τοπικούς παράγοντες. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε απαιτεί νέα στοιχεία και μελέτες, γεγονός που θα καθυστερήσει τη διαδικασία της έγκρισης κατά αρκετούς μήνες, ωστόσο μειώνει δραστικά τα εμπόδια που θα προέκυπταν ενδεχομένως στη συνέχεια, μετά δηλαδή την απόφαση αδειοδότησης.

Οι μετοχές ακινήτων

Στον χώρο των ακινήτων, η Lamda Development διαπραγματεύεται (στοιχεία 20/2/09) με P/E (2009) στις 6,4 φορές, όταν την ίδια ημερομηνία τα P/E αντίστοιχων ξένων εταιριών ξεκινούσαν από το 9,8 (Corio Nv), συνέχιζαν στο 14,7 (ICADE) και στο 17,5 (Wereldhave), για να φτάσουν έως και το 345 (Cecina).

Σε ό,τι αφορά τις ΑΕΕΑΠ, με βάση τα στοιχεία της FACTSET (13/2/2009) η μέση μερισματική απόδοση στην Ευρώπη για φέτος υπολογίζεται στο 8% και για το 2010 στο 8,2%. Οι αντίστοιχες επιδόσεις για την Πειραιώς Ακινήτων και για τη Eurobank Properties με βάση το κλείσιμο της 20ής/2/2009 υπολογίζονται σε 8,2% και 7,9% αντίστοιχα, μετά την άνοδο που έχουν σημειώσει στη Σοφοκλέους κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το discount των δύο ΑΕΕΑΠ της Σοφοκλέους σε σχέση με την καθαρή εσωτερική του αξία υπολογίζεται σε 44,7% για τη Eurobank Properties και 25,4% για την Πειραιώς Ακινήτων, ενώ για τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου γύρω στο 30%.

Ανασταλτικός παράγοντας για τις εταιρίες ακινήτων είναι η πτωτική τάση που διαφαίνεται να επικρατεί τόσο στις τιμές όσο και στα ενοίκια των ακινήτων. Ωστόσο, οι περισσότερες εισηγμένες φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει μέσω συμβολαίων το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου τους που είναι ενοικιασμένο σε ισχυρούς μισθωτές.

Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης των δύο ελληνικών εταιριών είναι τα σημαντικά διαθέσιμα που διαθέτουν προς επένδυση τόσο η Πειραιώς Ακινήτων όσο κυρίως η Eurobank Properties. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αγορές ακινήτων, σε περίπτωση που οι τιμές των τελευταίων υποχωρήσουν σημαντικά και προκύψουν έτσι αγοραστικές ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v