Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Ρυθμίσεις για εταιρίες μεταφοράς κεφαλαίων

Στην δημοσίευση των προϋποθέσεων παροχής άδειας και των κανόνων λειτουργίας των εταιριών διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων προχώρησε σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος. Τι προβλέπει η νέα πράξη.

ΤτΕ: Ρυθμίσεις για εταιρίες μεταφοράς κεφαλαίων
Στην δημοσίευση των προϋποθέσεων παροχής άδειας και των κανόνων λειτουργίας των εταιρειών διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων προχώρησε σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, σε σχετική πράξη που υπογράφει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας, οι επιχειρήσεις που διαμεσολαβούν στη μεταφορά κεφαλαίων διασυνοριακά ή εντός Ελλάδος, πρέπει να λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες με ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο ύψους 150.000 ευρώ, το οποίο δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας τους.

Οι φορείς και οι υπεύθυνοι των συναλλαγών θα ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για την καταλληλότητα, τον τρόπο άσκησης της δραστηριότητας και την τήρηση των υποχρεώσεων τους τόσο ως προς τους συναλλασσόμενους όσο και προς την ίδια την Τράπεζα.

Μεταξύ των άλλων οι επιχειρήσεις που διαμεσολαβούν στη μεταφορά κεφαλαίων διασυνοριακά ή εντός Ελλάδος υποχρεούνται να διαβιβάζουν την ίδια ημέρα, με τη λήψη του σχετικού ποσού, τις εντολές των πελατών τους προς τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή τον πράκτορα για τη διάθεση του ανωτέρω ποσού στο δικαιούχο.

Για κάθε συναλλαγή οι εταιρίες θα εκδίδουν παραστατικά δελτία, τα οποία χορηγούνται στους πελάτες τους και στα οποία θα αναγράφονται αναλυτικά στοιχεία για κάθε πράξη.

Ακόμα οι επιχειρήσεις που διαμεσολαβούν στη μεταφορά κεφαλαίων θα πρέπει να ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος για τα κριτήρια επιλογής των συνεργαζομένων προσώπων (φυσικών και νομικών), για τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου καθώς και τις λειτουργικές διαδικασίες διεκπεραίωσης των συναλλαγών μεταφοράς των κεφαλαίων.

Με αναφορά στις ήδη λειτουργούσες εταιρίες μεταφοράς κεφαλαίων η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι οφείλουν να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις τις νέας πράξης εντός τεσσάρων μηνών από την δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v