Αρτοποιία: Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των Νομαρχιών βρίσκεται η Ομοσπονδία Αρτοποιών και οι περιφερειακοί σύνδεσμοι του κλάδου για τις συνθήκες ανταγωνισμού στο κύκλωμα σιτάρι – αλεύρι – ψωμί.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αρτοποιία: Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού
Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των Νομαρχιών βρίσκεται η Ομοσπονδία Αρτοποιών και οι περιφερειακοί σύνδεσμοι του κλάδου για τις συνθήκες ανταγωνισμού στο κύκλωμα σιτάρι – αλεύρι – ψωμί.

Σημειώνεται ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών σε σιτάρι και αλεύρι.

Η αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι η τιμή δεν μειώνεται διότι αυξήθηκαν άλλοι συντελεστές κόστους, όπως τα εργατικά, τα ενοίκια και εν γένει τα λειτουργικά έξοδα και ότι το αλεύρι συμμετέχει μόνο κατά 35% στην τελική τιμή καταναλωτή του ψωμιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρτοποιών το αλεύρι αυξήθηκε το 2007 – 2008 στα 42 – 44 ευρώ το σακί (50 κιλά), από 19 – 22, λόγω εκτόξευσης των διεθνών τιμών η οποία αποδόθηκε στα βιοκαύσιμα, την αυξημένη ζήτηση από τρίτες χώρες και τη χαμηλή παραγωγή.

Τότε η φρατζόλα των 350 γρμ., είχε «σκαρφαλώσει» στα 70 – 80 λεπτά, από 60 – 70 λεπτά.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς τιμές των δημητριακών σημείωσαν μεγάλη πτώση πέρυσι, με αποτέλεσμα το αλεύρι να υποχωρήσει στα 32 – 33 λεπτά και υποχώρησε η τιμή παραγωγού για το σιτάρι στα 20 – 25 λεπτά το κιλό από 30 – 32 λεπτά.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση ψωμιού από 210 κιλά κατά κεφαλήν που ήταν στη δεκαετία του '50, έπεσε στα 65 κιλά το 2000 ενώ σήμερα διαμορφώνεται στα 70.

Σε ότι αφορά τη λαγάνα η τιμή της εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα περυσινά επίπεδα δηλαδή στα 2,8 με 3 ευρώ τα 750 γρμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v