Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας από το ΥΠΑΝ

Δύο νέα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, έχει δεσμευτεί ποσό 23 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση μετρητών της ΔΕΗ με σύστημα τηλεμέτρησης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας από το ΥΠΑΝ
Δύο νέα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, το ένα αφορά στην αντικατάσταση καυστήρων και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και το δεύτερο στα νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα κινήτρων και αντικινήτρων για την εξοικονόμηση ρεύματος, στη λογική κυρίως του bonus και όχι του malus, δηλαδή ο καταναλωτής να πληρώνει χαμηλότερο τιμολόγιο όταν καταναλώνει λιγότερο ρεύμα.

Όπως διευκρινίστηκε, το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΚΠΣ, ενώ για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών θα διατίθενται κουπόνια στα νοικοκυριά.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε προηγουμένως με εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF, Greenpeace, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Μεσόγειος SOS. Όπως ανέφερε ο ίδιος, συμφωνήθηκε οι οργανώσεις αυτές να υποβάλουν πρόταση με κοινό παρονομαστή στον υπουργό, που θα περιλαμβάνει τις ενεργειακές επιλογές με τις οποίες είναι σύμφωνες ή όχι.

Ο υπουργός επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στις ΑΠΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιταχυνθεί ο βηματισμός προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεσμευτεί ήδη ποσό 23 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση μετρητών της ΔΕΗ με σύστημα τηλεμέτρησης, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε μία 7ετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v