Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στον βωμό των επισφαλειών το Q4

Στο βωμό των επισφαλειών θα θυσιάσουν τα κέρδη δ' τριμήνου 2008 οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες με στόχο, αύξηση των προβλέψεων, προκειμένου να καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός και εκτός συνόρων.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες: Στον βωμό των επισφαλειών το Q4
Στον βωμό των επικείμενων επισφαλειών θα θυσιάσουν τα κέρδη - αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2008 οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες με στόχο την αύξηση των προβλέψεων που σχηματίζουν, προκειμένου να καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός και εκτός συνόρων.

Το σύνθημα προς την κατεύθυνση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank, ενώ η συζήτηση στις διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, της Εurobank και της Αlpha έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος της Εμπορικής έχει ήδη ανακοινώσει προβλέψεις που κινούνται στην περιοχή των 500 - 550 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, συντονισμένα πλην ορισμένων εξαιρέσεων, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου να μην τα προσμετρήσουν στη συνολική κερδοφορία και να τα μεταφέρουν στο "μαξιλάρι" των προβλέψεων.

Αρμόδια τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η τάση θα είναι γενική από το σύνολο του κλάδου καθώς το 2009 και δη το πρώτο εξάμηνο αναμένεται ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά.

Ο δείκτης των εν λόγω δανείων είχε διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο 5,3% τον Οκτώβριο και οι πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει ανέλθει στο 6% στο τέλος του 2008, παρά τις όποιες διευθετήσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες (διαγραφές, αναχρηματοδοτήσεις κ.ά.).

Για παράδειγμα, οι τράπεζες όταν βλέπουν ένα δάνειο να μην εξυπηρετείται πάνω από 80 ημέρες προχωρούν σε αναχρηματοδότηση για να μη φτάσει το "κόκκινο" όριο των 90 ημερών και καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο, επιμηκύνοντας όμως την ίδια στιγμή τη χρονική διάρκεια του δανείου.

---Καμπανάκι από την ΤτΕ

Στην έκθεση της νομισματικής πολιτικής η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει: "Οι προοπτικές για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών το 2009 δεν διαγράφονται ευοίωνες".

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, τα έσοδα και η κερδοφορία τους θα επηρεαστούν αρνητικά από την αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ΤτΕ, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους... Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι πιο έντονες στους κλάδους των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου (αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά, οικιακές συσκευές).

Επιδείνωση των δανείων σε καθυστέρηση εκτιμάται πως θα υπάρξει και στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του 9μήνου, τα δάνεια σε καθυστέρηση στα στεγαστικά αντιστοιχούσαν στο 4,6% του συνόλου έναντι 3,6% τον Δεκέμβριο του 2007, στα καταναλωτικά στο 6,9% από 6% και στα επιχειρηματικά στο 4,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v