Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Πάγωμα διαγωνισμού για το Μητρώο Προμηθευτών

Εντολή να σταματήσει η όλη διαδικασία του διαγωνισμού για το Μητρώο Προμηθευτών μέχρι να συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, να εκδοθεί η σχετική απόφαση και να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο, έδωσε η Γενική Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΥΠΑΝ: Πάγωμα διαγωνισμού για το Μητρώο Προμηθευτών
Εντολή να σταματήσει η όλη διαδικασία του διαγωνισμού για το Μητρώο Προμηθευτών μέχρι να συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, να εκδοθεί η σχετική απόφαση και να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο, έδωσε η Γενική Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και τις αλλεπάλληλες εμπλοκές - ενστάσεις στην εξέλιξη του διαγωνισμού.

Στην ανακοίνωσή της η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνει ότι προχώρησε στην ενέργεια της αναστολής των ενεργειών ”αν και ο Νόμος 2522/97 προβλέπει ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν σταματά την εξέλιξη των διαγωνισμών”, ενώ αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Ολοι οι διαγωνισμοί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης διενεργούνται σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και οι αποφάσεις σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού λαμβάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων. Δηλαδή, των Μονίμων Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων, της Μόνιμης Επιτροπής Ενστάσεων και της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών, στην οποία πάντοτε προΐσταται Επίτιμος Δικαστικός και συμμετέχουν εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και εμπειρογνώμονες.

Η παραπάνω διαδικασία τηρήθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αναλυτικά :

Ο σχετικός διαγωνισμός ήταν ανοικτός και διενεργήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2003.

Υπέβαλαν προσφορές τέσσερις εταιρίες, από τις οποίες οι δύο αποκλείστηκαν (η μία κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και η άλλη κατά την τεχνική αξιολόγηση).

Τεχνικά αποδεκτές από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και από την Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών κρίθηκαν δύο, η European Dynamics και η Intracom. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 30/5/2003.

Σε συνέχεια της εν λόγω απόφασης η Intracom άσκησε ένσταση όσον αφορά τη βαθμολόγησή της, στις 4/6/2003.

Η ένσταση αυτή εξετάστηκε από τη Μόνιμη Επιτροπή Ενστάσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και έγινε αποδεκτή στις 19/6/2003. Η Επιτροπή ενστάσεων εισηγήθηκε την αναβαθμολόγηση στην Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών. Η τελευταία στις 10/7/2003 έκανε ομόφωνα δεκτή εισήγηση της Υπηρεσίας στη βάση της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ενστάσεων.

Στη συνέχεια ( 24/7/2003) η εταιρία European Dynamics υπέβαλε ένσταση κατά της προηγούμενης απόφασης και ζήτησε να επανακριθεί η τεχνική της προσφορά.

Η ένσταση αυτή έγινε εν μέρει αποδεκτή μετά από ομόφωνες γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Ενστάσεων και της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών, (22/9/2003) και σύμφωνα με αυτές εκδόθηκε απόφαση της Γενικής Γραμματέως Εμπορίου στις 29/9/2003.

Στις 2/10/2003 η European Dynamics υπέβαλε προσφυγή ζητώντας την ακύρωση της τελευταίας απόφασης. Mετά από ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών η προσφυγή απορρίφθηκε στις 30/10/2003 με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Η εταιρία European Dynamics προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στις 13/10/2003.

Παρότι ο Νόμος 2522/97 προβλέπει ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν σταματά την εξέλιξη των διαγωνισμών, η Γενική Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έδωσε εντολή να σταματήσει η όλη διαδικασία του διαγωνισμού μέχρι να συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, να εκδοθεί η σχετική απόφαση και να κοινοποιηθεί στο Υπουργείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v