Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν οι τιμές πολλών προϊόντων στο ράφι

Σε προσφορές στους καταναλωτές για όλο το 2009, σε ποσοστά που φτάνουν και το 30% επί των τιμών πώλησης, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι Coca Cola 3E και Pepsico-ΗΒΗ. Ποιες εταιρίες προχωρούν σε μειώσεις τιμών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αλλάζουν οι τιμές πολλών προϊόντων στο ράφι
Σε προσφορές - παροχές απευθείας στους καταναλωτές για όλο το 2009, σε ποσοστά που φτάνουν και το 30% επί των τιμών πώλησης, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι Coca Cola 3E και Pepsico-ΗΒΗ.

Συγκεκριμένα στις εν λόγω εταιρίες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητήθηκε και συμφώνησαν ότι θα προχωρήσουν στις εν λόγω προσφορές - παροχές απευθείας στους καταναλωτές. Οι προσφορές αφορούν σε κωδικούς προϊόντων με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

Σημειώνεται ότι η Coca Cola 3E γνωστοποίησε τιμοκαταλόγους για μείωση έως 9,65% στις τιμές πέντε βασικών κωδικών της, ενώ οι Coca Cola 3E και Pepsico-ΗΒΗ προχώρησαν η μεν πρώτη σε αυξήσεις 193 κωδικών από τους 276 που διακινεί, με μεσοσταθμική αύξηση 3,7%, η δε δεύτερη σε αυξήσεις σε 83 κωδικούς από τους 88 που διακινεί, με μεσοσταθμική αύξηση 3,5%.

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την προσκόμιση των ζητηθέντων κοστολογικών στοιχείων από το υπουργείο Ανάπτυξης οι συγκεκριμένες εταιρίες ήταν σε θέση να καλύψουν την απόφασή τους αυτή.

Αντιθέτως, η ΦΑΓΕ δεν δικαιολόγησε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης την αύξηση σε 107 κωδικούς προϊόντων, αφού προέβη σε μεσοσταθμική αύξηση 3,5%, σε σύνολο 181 κωδικών προϊόντων που διακινεί (γιαούρτια, τυροκομικά και χυμοί).

Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη διαφοροποίηση της εμπορικής πολιτικής της εταιρίας για να καλύψει ζημίες παρελθουσών χρήσεων.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις και των τριών εταιριών υπολείπονται των υπόλοιπων αυξήσεων που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, 731 κωδικοί προϊόντων έχουν αύξηση μέχρι 4,70%, ενώ 139 κωδικοί από 4,71% μέχρι 10% και 55 κωδικοί από 10,10% μέχρι 20%.

Εν τω μεταξύ, από τα στοιχεία που κοινοποίησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, ανάμεσα στις εταιρίες που ανακοίνωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ήταν η Vivartia, η οποία προχώρησε σε μείωση τιμών έως 30,77% σε 17 κωδικούς κατεψυγμένων λαχανικών. 

Ακόμη, η εταιρία Bolton Hellas προχώρησε σε μείωση τιμών έως 50% σε 14 είδη καθαρισμού και χαρτικά, η Ελαΐς - Unilever μείωσε τις τιμές έως 31,30% σε τρεις κωδικούς ελαιολάδου, η Γ. Καλλιμάνης μείωσε τις τιμές έως 34,44% σε 48 κωδικούς κατεψυγμένων αλιευμάτων και σε 9 κωδικούς έως 13,94%.

Ακόμη, η Ελαστικά ΜΙΣΕΛΕΝ μείωσε τις τιμές έως 24,86% σε 757 κωδικούς ελαστικών, η Goodyear-Dunlop ΕΛΛΑΣ μείωσε τις τιμές έως 22,48% σε 1.126 κωδικούς ελαστικών και η Γρ. Σαράντης μείωσε έως 19,59% τις τιμές πώλησης σε τρεις κωδικούς ειδών καθαρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v