Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Aυξήθηκε η κυκλοφορία πλαστών ευρώ

Αύξηση κατά 30% παρουσίασαν τα πλαστά τραπεζογραμμάτια το δεύτερο εξάμηνο του 2003 σε σχέση με το πρώτο. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως το δεύτερο εξάμηνο του 2003 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 311.925 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ. συνολικά

ΤτΕ: Aυξήθηκε η κυκλοφορία πλαστών ευρώ
Αύξηση κατά 30% παρουσίασαν τα πλαστά τραπεζογραμμάτια το δεύτερο εξάμηνο του 2003 σε σχέση με το πρώτο (με τον ρυθμό αύξησης έναντι του προηγούμενου εξαμήνου να ανέρχεται στο 59%), αναφέρει στο εξαμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την παραχάραξη του ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως το δεύτερο εξάμηνο του 2003 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 311.925 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ συνολικά (στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τραπεζογραμμάτια που εντοπίστηκαν σε χώρες τόσο εντός όσο και εκτός της ζώνης του ευρώ).

Ο συνολικός αριθμός πλαστών τραπεζογραμματίων που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (551.287) ήταν χαμηλότερος κατά 20% περίπου από το συνολικό αριθμό πλαστών τραπεζογραμματίων των εθνικών νομισμάτων που είχαν καταγράψει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ το 2001.

Για να γίνει πλήρως κατανοητή η έκταση του φαινομένου της παραχάραξης η ΕΚΤ δίνει τα ακόλουθα στοιχεία: περίπου 9 δισεκατομμύρια (γνήσια) τραπεζογραμμάτια ευρώ βρίσκονται σε κυκλοφορία και σχεδόν 120 δισεκατομμύρια συναλλαγές σε μετρητά διενεργούνται ετησίως με τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Η ΕΚΤ συνεργάζεται πολύ στενά με την Europol, την Interpol και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της παραχάραξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v