Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Υποχώρηση ελλείμματος συναλλαγών Νοεμβρίου

Υποχώρηση εμφάνισε τον Νοέμβριο του 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ στο εντεκάμηνο το έλλειμμα σημείωσε μικρή αύξηση, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΤτΕ: Υποχώρηση ελλείμματος συναλλαγών Νοεμβρίου
Σημαντική υποχώρηση εμφάνισε τον Νοέμβριο του 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2002, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΤτΕ.

Η εξέλιξη αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος και σε μικρότερο βαθμό της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων.



Ειδικότερα, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές εκτός καυσίμων, αλλά και στην αύξηση των εισπράξεων από τις αντίστοιχες εξαγωγές, ενώ οι πληρωμές για καθαρές εισαγωγές καυσίμων παρουσίασαν μικρή άνοδο.



Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2003 το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων μειώθηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις αντισταθμίστηκαν όμως από αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να παρουσιάσει ελαφρά άνοδο (κατά 43 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002 και να διαμορφωθεί σε 7.057 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές εκτός καυσίμων (κατά 468 εκατ. ευρώ) το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2003 και η μείωση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές (κατά 337 εκατ. ευρώ) οδήγησαν στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων (κατά 805 εκατ. ευρώ).



Σε ό,τι αφορά το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, τον Νοέμβριο 2003 παρατηρήθηκε σημαντική καθαρή εκροή κεφαλαίων στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, η οποία συνδέεται κυρίως με την πώληση του ”συμμετοχικού” πακέτου μετοχών της Eurobank που κατείχε η Deutsche Bank.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή εκροή ύψους 514 εκατ. ευρώ αντανακλά την εκροή κεφαλαίων για αγορά ομολόγων εξωτερικού από κατοίκους, η οποία υπεραντιστάθμισε την εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων(περιλαμβανομένης και της αγοράς μετοχών της ΔΕΗ από μη κατοίκους στο πλαίσιο της διάθεσης πακέτου μετοχών της επιχείρησης από το Δημόσιο).



Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 599 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 10.641 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών για την αγορά ελληνικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v