Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι μαζικές αγορές στα λαϊκά ομόλογα

Με αποδόσεις 5,2% - 5,3% διαθέτουν στους πελάτες τους τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες τα 5ετή ομόλογα. Χθες, στην ΗΔΑΤ, οι εντολές αγοράς ήταν μαζικές με αποτέλεσμα η τιμή να εκτοξευτεί στο 100,92 στο κλείσιμο.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Συνεχίζονται οι μαζικές αγορές στα λαϊκά ομόλογα
Με αποδόσεις 5,2% - 5,3% διαθέτουν στους πελάτες τους τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες τα πενταετή ομόλογα του Δημοσίου, αφού πωλούν σε επίπεδα υψηλότερα του 100.

Χθες, στην ΗΔΑΤ, οι εντολές αγοράς ήταν μαζικές με αποτέλεσμα η τιμή να εκτοξευτεί στο 100,92 στο κλείσιμο από 99,69 μονάδες την Τετάρτη. Αντίστοιχα η απόδοση υποχώρησε στο 5,27% από 5,54% προχθές, ενώ στις 20 Ιανουαρίου το αποτέλεσμα της κοινοπρακτικής έκδοσης είχε δώσει τιμή 99,346.

Σε επίπεδο όγκου συναλλαγών και χθες το πενταετές πρωταγωνίστησε στην ΗΔΑΤ, καθώς σε σύνολο συναλλαγών 1 δισ. ευρώ (805 εκατ. ευρώ αγορές και 195 εκατ. ευρώ πωλήσεις) συγκέντρωσε συναλλαγές 370 εκατ. ευρώ (έπειτα από 285 εκατ. ευρώ που είχε γράψει την Τετάρτη).

Στις τράπεζες, πάντως, όσοι μικροεπενδυτές θέλησαν να αγοράσουν πενταετείς τίτλους βρέθηκαν προ εκπλήξεων, καθώς πολλά πιστωτικά ιδρύματα δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία για αγορές χαμηλότερες των 20.000 ευρώ.

Διαπίστωσαν, παράλληλα, ότι η τελική απόδοση των τίτλων είναι σαφώς μικρότερη από το 5,5% που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που εξηγείται στη βάση της σχέσης τιμής - απόδοσης.

Στα ομόλογα όσο ανεβαίνει η τιμή τόσο υποχωρεί η απόδοση και το αντίστροφο. Τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες πωλούσαν χθες τους συγκεκριμένους τίτλους με απόδοση 5,20% -5,30%, αφού οι ίδιες καθορίζουν την τιμή πώλησης.

Η διάθεση των πενταετών ομολόγων θα συνεχιστεί έως και την ερχόμενη Τετάρτη και υπό την προϋπόθεση της διακράτησης έως τις 20 Αυγούστου 2014 η απόδοση θα είναι αφορολόγητη.

Για να μπορεί να βεβαιωθεί η διακράτηση των τίτλων απαιτείται μερίδα στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ). Δημιουργείται πολύ εύκολα με αστυνομική ταυτότητα και ΑΦΜ.

Τα ομόλογα μπορούν να πουληθούν και νωρίτερα, αφού είναι διαπραγματεύσιμα καθημερινά στην ΗΔΑΤ. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, αφενός επιβάλλεται φόρος, αφετέρου ο επενδυτής μπορεί να χάσει ακόμα και μέρος του κεφαλαίου του στον βαθμό που έχει υποχωρήσει σημαντικά η τιμή.

Ενδεχομένως βέβαια και να κερδίσει πολλαπλάσια αν η τιμή αντίστοιχα έχει ανέβει σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν κρατήσει τους τίτλους έως τη λήξη τους θα έχει απόδοση της τάξεως του 5,2% - 5,4% ανάλογα με την τιμή στην οποία αγόρασε το ομόλογο, εγγυημένο κεφάλαιο (εκτός εάν πτωχεύσει το ελληνικό δημόσιο) και αφορολόγητους τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v