Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG - Alpha μπαίνουν στο 3ο σκέλος του πακέτου

Τις πρώτες δύο αιτήσεις παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη λήψη δανείων έχει δεχτεί η ΤτΕ από τη Eurobank και την Alpha. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

  • της Έλενας Λάσκαρη
EFG - Alpha μπαίνουν στο 3ο σκέλος του πακέτου
Τις πρώτες δύο αιτήσεις παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη λήψη δανείων έχει δεχτεί η Τράπεζα της Ελλάδος από την Eurobank και την Alpha.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, ενεργοποιώντας επί της ουσίας το (τρίτο) σκέλος των εγγυήσεων έως 15 δισ. ευρώ που προβλέπει το κρατικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας, ενεργοποιείται το τρίτο σκέλος του Σχεδίου Ενίσχυσης της Ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, που αφορά στη σύναψη δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3723/2008.

Η απόφαση καθορίζει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους θα παρέχεται η εγγύηση του Δημοσίου, έως του συνολικού ποσού των 15 δισ. ευρώ, προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εγγύηση θα αφορά σε δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και θα έχουν διάρκεια από 3 μήνες έως 3 έτη. Η εγγύηση για τον δανεισμό κάθε τράπεζας θα παρέχεται με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις.

Στόχος είναι να συνεχιστεί ομαλά η παροχή ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα με χαμηλό κόστος χρήματος, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των δημοσίων έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, των επιχειρήσεων οι οποίες συμμετέχουν στον Επενδυτικό Νόμο καθώς και των έργων που εκτελούνται με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας υλοποιείται με ταχύτητα και συνέπεια, ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να προχωρήσουν έργα και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και εισόδημα για τους πολίτες». 

*** Τι λαμβάνει η Eurobank για ενίσχυση ρευστότητας - ιδίων κεφαλαίων

Η Eurobank, σύμφωνα με report της HSBC, έλαβε αξιολόγηση «Α» από τη Fitch για την ομολογιακή έκδοση 5 δισ. ευρώ που σχεδιάζει και αποτελεί μέρος της τρίτης φάσης του σχεδίου στήριξης των τραπεζών, μέσω της οποίας θα διατεθούν συνολικά 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχε κορυφαίο στέλεχος της EFG Eurobank στο Euro2day η αξιολόγηση της Fitch αφορά τόσο στους βραχυπρόθεσμους (ειδικά ομόλογα) όσο και στους μακροπρόθεσμους τίτλους (τριετή ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου).

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η EFG Eurobank έχει πάρει ήδη ειδικά ομόλογα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ προτίθεται να εκδώσει τριετή ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου συνολικού ύψους 3,9 δις ευρώ.

Στο ποσόν αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών της τάξεως των 950 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα, άλλωστε, αναμένεται η βαθμολόγηση της Eurobank και από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody?s.

*** Τι λένε οι πληροφορίες για την Alpha Bank

Όσον αφορά στην Alpha, οι εγγυήσεις που θα λάβει εκτιμώνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αθροιστικά από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, η Alpha θα λάβει ποσό περί τα 5 δισ. ευρώ (950 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κοντά στο 1 δισ. ευρώ έχει λάβει από τα ειδικά ομόλογα και περί τα 3 δισ. ευρώ μέσω εγγυήσεων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v