Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού προβλέπει η Εθνική

Στα επίπεδα κάτω του 3% αναμένεται να φθάσει ο πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2002, ενώ η πτωτική τάση θα διατηρηθεί ως το τέλος του έτους, προβλέπει η Διεύθυνση Ανάλυσης της Εθνικής. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί στο 3,3% το 2002 (3,8% το 2001).

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού προβλέπει η Εθνική
Eκτιμήσεις της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού για το 2002, περιλαμβάνει το σχετικό δελτίο Ανάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας και των Αγορών -Economic & Μarket Analysis– (τεύχος Μαρτίου 2002), το οποίο εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα και προορίζεται για την ενημέρωση των επενδυτών του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός, ύστερα από μια δίμηνη παρένθεση ανόδου (Δεκεμβρίου 2001 και Ιανουαρίου 2002) που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των τιμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, επανήλθε στην προ του Δεκεμβρίου πτωτική τάση του. Η τάση αυτή προβλέπεται να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους, καθ’ ότι αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και των τιμών της ενέργειας από τα υψηλά επίπεδά τους στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας, ο ρυθμός μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να πέσει κάτω από 3% μέχρι τον Ιούνιο του 2002, από 3,4% το Φεβρουάριο, και έπειτα από μια μικρή αύξηση κατά τους θερινούς μήνες, να υποχωρήσει κοντά στο 2% στο τέλος του έτους.

Αυτό το σενάριο ανάλυσης, που βασίζεται στην υπόθεση σταδιακής υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου στα 20 δολάρια το βαρέλι από 25-26 δολάρια σήμερα, καθώς και στη σχετικά γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από αυτά του προηγούμενου έτους, συνεπάγεται μέσο ρυθμό αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή 2,9% για το 2002, μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερη από πέρυσι.

Οσον αφορά στο δομικό πληθωρισμό, αναμένεται να κυμανθεί στο 3,3% κατά μέσο όρο το 2002 (από 3,8% το 2001), εμφανίζοντας τάσεις αποκλιμάκωσης κατά τους τελευταίους δύο μήνες του έτους. Η παρατηρούμενη αντίσταση του δομικού πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στους συντελεστές κόστους των επιχειρήσεων. Τέλος, επισημαίνεται ότι, αν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα, μεταξύ άλλων, λόγω μιας πιο γρήγορης ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας, τότε ο μέσος πληθωρισμός για το 2002 είναι πιθανόν να διαμορφωθεί στο 3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v