Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΟ: Τι αλλάζει στον επενδυτικό νόμο

Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας  που κατατέθηκε στη Βουλή. Τι τροποποιείται στον επενδυτικό νόμο.

  • της Έλενας Λάσκαρη
ΥΠΟΙΟ: Τι αλλάζει στον επενδυτικό νόμο
Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Ορίζεται ότι η φορολογική απαλλαγή συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των μη διανεμομένων κερδών, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης της πρώτης δεκαετίας από την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, με το σχηματισμό αφορολόγητου αποθεματικού.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίδεται η δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, επενδυτικών σχεδίων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, εφόσον πρόκειται για αποκτώμενη από την επένδυση ισχύ, έως 2 MW καθώς και ξενοδοχειακών μονάδων και πάρκινγκ.

Για τις επιδοτήσεις των ξενοδοχείων ορίζεται πως προκειμένου να ληφθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια από τη λειτουργία της μονάδας ή την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης προηγούμενου εκσυγχρονισμού.

Για τα πάρκινγκ, ορίζεται ότι μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου σχέδια επέκτασης υφιστάμενων σταθμών αυτοκινήτων, εφόσον επέρχεται αύξηση της χωρητικότητάς τους κατά 40 θέσεις για επιβατηγά αυτοκίνητα ή κατά 30 θέσεις για λεωφορεία ή φορτηγά.

Με τις τροποποιήσεις δίνεται η δυνατότητα και στην Εκκλησία της Ελλάδος (ως νομικό πρόσωπο) να λαμβάνει επιχορηγήσεις ενώ συστήνονται και δύο ανώνυμες εταιρείες, η ΔΗΜΟΣ ΑΕ η ΝΟΜΟΣ ΑΕ, για να «ξεμπλοκάρουν” έργα τοπικής εμβέλειας.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο μέσω της ΝΟΜΟΣ Α.Ε. θα διασφαλιστεί η αποτελεσματική υλοποίηση των έργων που κρίνονται αναγκαία σε τοπικό επίπεδο αλλά λόγω του ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και διαχειριστική επάρκεια ακυρώνεται ή επιβραδύνεται σημαντικά η εκτέλεσή τους.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο ενώ προβλέπεται να διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από πέντε μέλη προτεινόμενα από την ΕΝΑ.Ε., ένα εκ των οποίων θα είναι και πρόεδρος του Δ.Σ., δύο μέλη από το ΥΠΕΣ και δύο από το ΥΠΟΙΟ.

Έδρα της εταιρίας ορίζεται η Αθήνα, ενώ είναι δυνατή η ίδρυση παραρτημάτων, υποκαταστημάτων και γραφείων με απόφαση του Δ.Σ. Η στελέχωση της εταιρίας θα γίνει με αποσπάσεις προσωπικού από τον δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και με προσλήψεις προσωπικού.Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται και για τη ΔΗΜΟΣ ΑΕ.

Το Σχέδιο Νόμου και η Αιτιολογική Έκθεση επισυνάπτονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v