Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα €31,9 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου στο 11μηνο

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,4 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 31,9 δισεκ. ευρώ.

Στα €31,9 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου στο 11μηνο
Τον Νοέμβριο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο (παρουσίασε μικρή μείωση κατά 3 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 3.458 εκατ. ευρώ.

Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και η εμφάνιση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων -έναντι μικρού πλεονάσματος τον Νοέμβριο του 2007- αντισταθμίστηκαν από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 413 εκατ. ευρώ) αλλά και ο περιορισμός των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και καυσίμων (κατά 175 και 62 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 650 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές εμφάνισαν άνοδο (κατά 94 εκατ. ευρώ ή 9,1%), και, παράλληλα, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά (κατά 318 εκατ. ευρώ ή 9,7%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 328 εκατ. ευρώ, καθώς μειώθηκαν οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 316 και 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες παρέμειναν στάσιμες.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 221 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισε έλλειμμα 87 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 11 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2007, κυρίως λόγω της ανόδου των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε. (Οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την Ε.Ε. περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον κοινοτικό προϋπολογισμό).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος, το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,4 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 31,9 δισεκ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά στην αύξηση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο σε μικρό βαθμό από την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3,7 δισεκ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 3,5 δισεκ. ευρώ και του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 586 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 419 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές εμφάνισαν σημαντική αύξηση (κατά 1,8 δισεκ. ευρώ ή 16,1%), ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,4 δισεκ. ευρώ ή 6,7%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 649 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 795 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν σημαντικά στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 (κατά 2,4 δισεκ. ευρώ ή 15,8%), καθώς σε όλη αυτή την περίοδο οι εισπράξεις σε μηνιαία βάση ήταν υψηλότερες απ' ό,τι στους αντίστοιχους μήνες τους 2007, με εξαίρεση τον Νοέμβριο που ήταν μικρότερες.

Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν μόνο κατά 151 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, καθώς οι ακαθάριστες εισπράξεις (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) εμφάνισαν περιορισμένη αύξηση (κατά 330 εκατ. ευρώ ή 3,0%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος) αυξήθηκαν κατά 179 εκατ. ευρώ (ή 8,2%). Οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 297 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 1,8 δισεκ. ευρώ, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού.

Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 442 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης (κατά 490 εκατ. ευρώ) αλλά και τη σημαντική μείωση των πληρωμών του ίδιου τομέα προς την Ε.Ε. (κατά 164 εκατ. ευρώ). Οι εξελίξεις αυτές υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών των λοιπών τομέων κατά 212 εκατ. ευρώ.

* Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΤτΕ για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v