Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Θέμα επανεπένδυσης μερισμάτων

Προαιρετική δυνατότητα στους επενδυτές να επανεπενδύσουν το μέρισμα 2008 που θα χορηγήσουν οι τράπεζες προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ ώστε να διαφυλαχτεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Θετική η ΕΤΕ.

Τράπεζες: Θέμα επανεπένδυσης μερισμάτων
Την παροχή προαιρετικής δυνατότητας στους επενδυτές να επανεπενδύσουν το μέρισμα χρήσης 2008 που θα χορηγήσουν οι τράπεζες προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να διαφυλαχτούν η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητά τους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως έγραψε το euro2day, έχει ήδη διαμηνύσει στις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών ότι σε επίπεδο καλής πρακτικής θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα επανεπένδυσης μερίσματος και για τη χρήση του 2008. Πρόκειται βεβαίως για σύσταση, καθώς η διανομή μερίσματος αποτελεί αποκλειστικά θέμα των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των γενικών τους συνελεύσεων. Επιπλέον, οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μετρητών και επανεπένδυσης.

Κλειδί της σύστασης της ΤτΕ αποτελούν οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών. Αν οι ίδιοι επιλέξουν να επανεπενδύσουν το μέρισμα χρήσης αποκτώντας επιπλέον μετοχές, το μεγαλύτερο μέρος των διανεμόμενων κερδών θα παραμείνει στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα θα φανεί εμπράκτως η πίστη τους στις προοπτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχουν.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του euro2day, είναι η πρώτη που έχει αποφασίσει να παράσχει τη δυνατότητα επενεπένδυσης μερίσματος, ακολουθώντας τις επιταγές της ΤτΕ. Όσον αφορά στο ύψος του μερίσματος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Τ. Αράπογλου, δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, όπως και οι άλλες τράπεζες, θα δώσει μέρισμα μέχρι το 35% των κερδών του 2008, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Ι. Κωστόπουλος, δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέλευσης για την έκδοση προνομιούχων μετοχών ότι θα διανεμηθεί φέτος ως μέρισμα το 35% των κερδών της μητρικής τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι δεν θα προταθεί η διανομή νέων μετοχών ως μέρισμα.

Η EFG Eurobank, από την πλευρά της, δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη τη θέση της και παρότι δεν αναφέρθηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ρητώς για την ΑΜΚ με έκδοση προνομιούχων ότι θα δώσει τη δυνατότητα επενεπένδυσης μερίσματος, το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό.

Το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τη διανομή κατ' ελάχιστον του 35% των κερδών της μητρικής ή το 20% των κερδών του ομίλου. Υποχρέωση που ενδέχεται σε δεύτερη φάση να τροποποιηθεί με οριοθέτηση χαμηλότερου ποσοστιαίου πήχη ή και να καταργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, οι οποίες προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται.

Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες εκθέσεις τους τόσο η UBS όσο και η Deutsche Bank είχαν υπονοήσει ότι ενδέχεται να προτιμηθεί η δυνατότητα επανεπένδυσης μερίσματος. Η UBS βέβαια εκτιμά με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να διανεμηθεί μέρισμα με τη μορφή μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες. Εκτίμηση που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις των διοικήσεων των μεγάλων εμπορικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v