Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες:Ζητούν περισσότερες εγγυήσεις για ΤΕΜΠΜΕ

Σε διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο βρίσκονται οι τράπεζες όσον αφορά στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Πολύ Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (TEΜΠΜE).

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Τράπεζες:Ζητούν περισσότερες εγγυήσεις για ΤΕΜΠΜΕ
Σε διαπραγματεύσεις με το ελληνικό δημόσιο βρίσκονται οι τράπεζες όσον αφορά στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Πολύ Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (TEΜΠΜE).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αιχμή των τραπεζιτών επικεντρώνεται στην έλλειψη εγγυήσεων και εξασφαλίσεων που χαρακτηρίζει το 20% του δανείου που θα χορηγούν οι τράπεζες στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα κάνουν χρήση του προγράμματος.

Οι Έλληνες τραπεζίτες ζητούν από το ελληνικό δημόσιο να άρει τον όρο του νόμου, βάσει του οποίου, εάν το 12% του δανείου , τότε δεν ισχύουν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για το υπόλοιπο 88%.  

Επίσης, προβληματισμός επικρατεί και για το σκέλος του νόμου που προβλέπει ότι όποιος επιχειρηματίας εντάσσεται στα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το 80% του δανείου του επιχορηγείται από το ελληνικό δημόσιο και το 20% αποτελεί χορήγηση που παίρνει από την Τράπεζα.

Ωστόσο, για το 20% βάσει του νόμου, ο επιχειρηματίας δεν δίνει καμία εγγύηση (προσωπική περιουσία, περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής του κ.λπ.), γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών.

"Εάν δεν έχουμε καμία εξασφάλιση από την πλευρά του επιχειρηματία και την ίδια στιγμή το κόστος του δανείου αφήνει πολύ μικρό περιθώριο κέρδους για την τράπεζα, τότε αντιλαμβάνονται όλοι τη δυσκολία να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Οι τράπεζες σήμερα πληρώνουν τις καταθέσεις με επιτόκιο 4,5% - 5,5% και την ίδια στιγμή καλούνται στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής να χορηγούν δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με επιτόκιο 4,10%. Γεγονός που δεν τους συμφέρει", τονίζει στο euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας.

--- Μοχλός πίεσης

Στο ερώτημα εάν είναι εύκολο στην παρούσα φάση να υπάρξει συμφωνία από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου για αύξηση του επιτοκίου στα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, τα τραπεζικά στελέχη απαντούν ότι είναι δύσκολο, ωστόσο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα μπορούσε το Δημόσιο να κάνει αλλαγές στον νόμο και να επιβάλλει στους επιχειρηματίες τη δέσμευση εγγυήσεων για το σκέλος του 20% που αφορά στον τραπεζικό δανεισμό.

Ουσιαστικά, με μοχλό πίεσης την αύξηση των επιτοκίων, οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν την εξασφάλιση εγγυήσεων για το κομμάτι του δανεισμού που αυτές θα παρέχουν στον επιχειρηματία που θα κάνει χρήση των προγραμμάτων του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά τη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής, μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας, προκειμένου να αρχίσει η λειτουργία του, καθώς μέχρι και σήμερα το Ταμείο Εγγυοδοσίας βρίσκεται σε αδράνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v