Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγωνισμός για τουριστική ανάπτυξη στη Μαγνησία

Σε "μάχη" για τους μεγάλους παίκτες του εγχώριου real estate αναμένεται ότι θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός, που "τρέχει" ήδη, και αφορά στην αξιοποίηση έκτασης στη Μαγνησία, που κατέχουν από κοινού οι δήμοι Ιωλκού και Πορταριάς.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Διαγωνισμός για τουριστική ανάπτυξη στη Μαγνησία
Σε "μάχη" για τους μεγάλους παίκτες του εγχώριου real estate αναμένεται ότι θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός, που "τρέχει" ήδη, και αφορά στην αξιοποίηση έκτασης στη Μαγνησία, που κατέχουν από κοινού οι δήμοι Ιωλκού και Πορταριάς.

Σύμφωνα με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έχουν δημοσιεύσει οι Δημοτικές Μονομετοχικές Ανώνυμες Εταιρίες των δήμων Ιωλκού και Πορταριάς, στον τελικό επενδυτή που θα επιλεγεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα διατεθεί έκταση 450 στρεμμάτων για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας καθώς και αυτοτελών κατοικιών, ενώ για την κατασκευή του γηπέδου γκολφ θα διατεθούν 946 στρέμματα.

Επισήμως, το ενδιαφέρον τους για την ανάληψη της επένδυσης φέρονται να έχουν εκφράσει έως τώρα οι όμιλοι Παρασκευαΐδη και Λάτση (μέσω της Lamda Development), ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο real estate. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως και τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Η έκταση που πρόκειται να αξιοποιηθεί βρίσκεται στην περιοχή "Σωρός" της Μαγνησίας πλησίον του οικισμού Αγίου Στεφάνου. Συνολικά στην ιδιοκτησία των δύο δήμων βρίσκονται 2.736 στρέμματα, εκ των οποίων το 77% ανήκει στον δήμο Ιωλκού και το 23% στον δήμο Πορταριάς. Ωστόσο, από το σύνολο της έκτασης αυτής πρόκειται να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση, στον επενδυτή που θα επιλεγεί, περίπου τα 1.400 στρέμματα.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία απευθύνεται στους υποψήφιους επενδυτές, τονίζεται με έμφαση ότι "η αξιοποίηση της έκτασης ιδιοκτησίας των δύο δήμων στον Σωρό θα γίνει με τρόπο, ο οποίος θα διασφαλίζει την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και με την υιοθέτηση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον, μέσω αφενός της δημιουργίας τουριστικών υποδομών και κατοικιών σε περιοχή 450.000 τετραγωνικών μέτρων και αφετέρου της δημιουργίας και λειτουργίας γηπέδου γκολφ σε έκταση 946.000 τετραγωνικών μέτρων".

Να σημειώσουμε ότι συζήτηση για την τουριστική επένδυση στον Σωρό έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και ήδη, πριν από περίπου δύο χρονια, ο όμιλος Παρασκευαΐδη, ο οποίος παρουσίασε και τα σχέδιά του για την ανάπτυξή της. Ωστόσο, η προώθηση της ανάπτυξης καθυστέρησε λόγω αντιδράσεων και κατέστη δυνατή μόνο μετά τη σύσταση από τους δήμους Ιωλκού και Πορταριάς δύο μονομετοχικών εταιριών οι οποίες θα έχουν και την ευθύνη για το έργο.

Προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρχαν για την εκμετάλλευση της έκτασης, σύμφωνα με την Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), θα αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί και αφορά στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ).

Η τουριστικού χαρακτήρα περιοχή έχει χωροθετηθεί στο παραθαλάσσιο τμήμα της έκτασης που "βλέπει" προς τη Νέα Αγχίαλο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, προκειμένου να μην υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του γηπέδου γκόλφ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί νερό το οποίο θα προέρχεται από τον βιολογικό καθαρισμό της εταιρίας ύδρευσης Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v