Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Μπαράζ υποτιμήσεων αποθεμάτων στο Q4

Στον σχηματισμό υψηλών προβλέψεων υποτίμησης αποθεμάτων θα αναγκαστούν να προχωρήσουν κατά το τελευταίο τρίμηνο της απελθούσας χρήσης αρκετές βιομηχανικές και κάποιες εμπορικές εισηγμένες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Εισηγμένες: Μπαράζ υποτιμήσεων αποθεμάτων στο Q4
Στον σχηματισμό υψηλών προβλέψεων υποτίμησης αποθεμάτων θα αναγκαστούν να προχωρήσουν κατά το τελευταίο τρίμηνο της απελθούσας χρήσης αρκετές βιομηχανικές και κάποιες εμπορικές εισηγμένες, λόγω του συνδυασμού κάθετης πτώσης των τιμών των πρώτων υλών και της ζήτησης.

Οι συνθήκες που επικράτησαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ήταν περίπου πρωτόγνωρες και βρήκαν απροετοίμαστες τις περισσότερες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις. Η ανάγκη διεθνώς να φύγει άρον-άρον πρώτη ύλη που είχε αγοραστεί σε υψηλότερα επίπεδα ή εμπόρευμα το οποίο είχε κατασκευαστεί με υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης, οδήγησε σε κάθετη μείωση της ζήτησης.

Κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές των πρώτων υλών κατέγραψαν ελεύθερη πτώση. Το πετρέλαιο, από 95,3 δολάρια το βαρέλι την 1η Οκτωβρίου στις 31/12/08 υποχώρησε στα 45,59 δολάρια. Ο χαλκός, αντίστοιχα, βρέθηκε από τα επίπεδα τον 6.160 δολαρίων στα 2.430 δολάρια τον τόνο. Το αλουμίνιο από τα 2.412 δολ. τον τόνο βρέθηκε στα 1.494 δολάρια τον τόνο, ενώ το πολυαιθυλένιο βρέθηκε στα 730 - 750 ευρώ τον τόνο από 1.240 ευρώ στις αρχές του 2008.

Η παραπάνω κατάσταση αναγκάζει διυλιστήρια, βιομηχανίες χαλκού, σιδήρου, αλουμινίου, πλαστικών, χρωμάτων, χημικών και πρώτων υλών να προχωρήσουν σε σχηματισμό υψηλών προβλέψεων υποτίμησης στα αποθέματα. Ακόμη και εταιρίες όπως ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Σιδενόρ που προχώρησαν ήδη στο 9μηνο στον σχηματισμό σχετικής πρόβλεψης, θα αναγκαστούν, σύμφωνα με στελέχη τους ή με αναλυτές, να προχωρήσουν και σε νέο γύρο προβλέψεων στις 31/12/08.

Σε κάποιους μάλιστα κλάδους όπως στα διυλιστήρια οι προβλέψεις υποτίμησης της 31/12/08 θα είναι υψηλότερες αυτών της 30ής/9/08 λόγω της ταχύτατης πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε κλάδους όπως οι πρώτες ύλες χημικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλη εταιρία του συγκεκριμένου τομέα αγόρασε λιπάσματα σε τιμές 500 ευρώ τον τόνο και οι τιμές τους υποχώρησαν στο τέλος του 2008 στα 150 ευρώ τον τόνο.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μεγάλα εργοστάσια έκλεισαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ως και τα Φώτα, ενώ κάποια εξ αυτών (Μαΐλλης - Οινόφυτα) δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Όλες σχεδόν οι βιομηχανίες μείωσαν τον βαθμό απασχόλησης των γραμμών παραγωγής τους κατά 20% - 30% και προσβλέπουν πλέον σε καλύτερη πορεία της ζήτησης σταδιακά από τον Φεβρουάριο.

Σημαντικές για τα μεγέθη τους προβλέψεις υποτίμησης αναμένεται να σχηματίσουν και οι εταιρίες χονδρεμπορίου, όπως και οι αλυσίδες λιανεμπορίου που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με ταχεία απαξίωση αποθεμάτων, όπως τα ηλεκτρονικά, τα ηλεκτρικά και η τηλεφωνία.

Η πίεση έχει μετακυλιστεί και στο χονδρεμπόριο. Οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, από τη μια βλέπουν τον μέσο χρόνο πληρωμής τους να επιμηκύνεται και αρκετούς πελάτες τους να αντιμετωπίζουν αδυναμία εξόφλησης επιταγών και από την άλλη, ότι οι παραγγελίες τους μειώνονται.

Στον αντίποδα, το λιανεμπόριο πιστεύεται ότι δεν θα εγγράψει σημαντικές προβλέψεις υποτίμησης αποθεμάτων στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, καθώς προσδοκά στο ξεστοκάρισμα των εκπτώσεων. Πάντως, οι περισσότερες εταιρίες ένδυσης - υπόδησης στις 30/9 βρέθηκαν με αποθέματα-ρεκόρ και ο μέσος χρόνος πληρωμής ήταν χειρότερος σε σχέση με το 2007.

Αν η αγορά κινηθεί υποτονικά την περίοδο των εκπτώσεων λόγω των προσφορών και των προεκπτώσεων της εορταστικής περιόδου, οι εταιρίες λιανεμπορίου θα υποχρεωθούν, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, να πάρουν κάποιες προβλέψεις υποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v