Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Ανοίγει τις πόρτες για μικρές τράπεζες

Το πράσινο φως για ένταξη μικρών τραπεζών στα μέτρα του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ έδωσε χθες η ΤτΕ. Συστάσεις για χορηγήσεις δανείων με σφιχτούς όρους, μείωση στα κόστη και μείωση επιτοκίων στις προθεσμιακές.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΤτΕ: Ανοίγει τις πόρτες για μικρές τράπεζες
Το πράσινο φως για την ένταξη των μικρών τραπεζών στα μέτρα του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ έδωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ την ίδια στιγμή απηύθυνε συστάσεις για χορηγήσεις δανείων με σφιχτούς όρους, για μείωση στα κόστη και για πτώση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων.

Σε συνάντηση που είχε χθες το πρωί στην ΤτΕ ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Π. Θωμόπουλος συνέστησε στους παριστάμενους εκπροσώπους των διοικήσεων των Aspis Bank, Proton Bank, FBB, Αττικής, Probank, Millennium Bank και Marfin Egnatia Bank να μπουν στα μέτρα στήριξης.

Η παραπάνω σύσταση αποτελεί το πρώτο ξεκάθαρο κάλεσμα της ΤτΕ προς τις μικρές τράπεζες να μπουν στο πακέτο στήριξης.

Σημειώνεται ότι κατά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2008 η κεντρική τράπεζα με επιστολές της είχε διαμηνύσει σε ορισμένα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα ότι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης μόνο και εφόσον ενισχύονταν κεφαλαιακά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν επιδεινωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία γρήγορης επιδείνωσης.

Απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100,2 εκατ. ευρώ έλαβε ήδη η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank.

Στις 19 Ιανουαρίου έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση η FBBank για 48 εκατομμύρια ευρώ. Για τις 23 Ιανουαρίου έχει οριστεί η γενική συνέλευση της Aspis Bank, η οποία πέραν των προνομιούχων τίτλων θα διενεργήσει αύξηση και με την έκδοση νέων κοινών μετοχών.

Τέλος, η Proton όρισε μόλις χθες έκτακτη γενική συνέλευση για τις 28 Ιανουαρίου με θέμα την ΑΜΚ κατά 80 εκατ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών

Συστάσεις για μείωση επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων

Παράλληλα, ο κ. Θωμόπουλος συνέστησε στις διοικήσεις των παραπάνω τραπεζών να είναι προσεκτικές στις χορηγήσεις δανείων, κινούμενες όμως εντός του στόχου πιστωτικής επέκτασης κατά 10%.

Για παράδειγμα, για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων καλό θα είναι το δάνειο να μην ξεπερνά το 80% της αξίας της κατοικίας. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα συνέστησε κινήσεις μείωσης του κόστους και συγκράτησης των επιτοκίων που δίνουν για προθεσμιακές καταθέσεις οι μικρές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι μέχρι και προ δεκαημέρου, ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, υπό την πίεση της εξεύρεσης ρευστότητας, έδιναν για προθεσμιακές καταθέσεις τριμήνου και για ποσά χαμηλότερα των 100 χιλ. ευρώ επιτόκιο έως και 7,5%.
 
Τις τελευταίες ημέρες, με το άνοιγμα του πακέτου στήριξης και για τις μικρές τράπεζες, τα επιτόκια έχουν αποκλιμακωθεί και κινούνται πλέον για την παραπάνω κατηγορία μεταξύ 5% και 6,20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v