Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τι μέλλει γενέσθαι με Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Δεν τίθεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ζήτημα δεύτερης παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Τι μέλλει γενέσθαι με Φλώρινα και Μεγαλόπολη
Δεν τίθεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ζήτημα δεύτερης παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

Η προθεσμία έχει οριστεί για τις 18 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για παράταση. Πάντως, η προηγούμενη ημερομηνία της 18ης Νοεμβρίου είχε μετατεθεί, καθώς διαπιστώθηκε μειωμένο ενδιαφέρον συμμετοχής.

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ατμοηλεκτρικής μονάδας ΙΙ στη Μελίτη Φλώρινας, ισχύος 420 MW - 450 MW, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας ισχύος 70 MWh για τηλεθέρμανση.

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ. Στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται και η ενσωμάτωση τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, ενώ η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται σε 52 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Στο μεταξύ, σε διαδικασία αξιολόγησης είναι οι τεχνικές προσφορές που έχουν καταθέσει για την κατασκευή της μονάδας 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης οι εταιρίες, J&P Άβαξ  (με εξοπλισμό Siemens), Ansaldo Energia Spa-Damco, Μέτκα - ΕΤΕΔΕ Α.Ε. (με εξοπλισμό General Electric) και ΤΕΡΝΑ (με εξοπλισμό Siemens).

Η πρώτη επιτροπή αποσφράγισης άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο τους φακέλους των ενδιαφερόμενων επενδυτών, διαπιστώθηκε ότι ανταποκρίνονται καταρχήν στους όρους του διαγωνισμού και τους παρέδωσε στην επιτροπή αξιολόγησης, η οποία άνοιξε τις τεχνικές προσφορές.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή ελέγχεται το περιεχόμενο των προσφορών, κατά πόσον δηλαδή είναι άρτιες τεχνικά και εφόσον χρειαστεί στην πορεία θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τους επενδυτές για να δοθεί εντέλει η αξιολόγησή τους.

Η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει άλλους δύο μήνες, καθώς είναι πολύ μεγάλο το υλικό που έχει να ελέγξει η επιτροπή. Έτσι, τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί η short list, με τις προσφορές των επενδυτών που τεχνικά θα γίνουν αποδεκτές, και στη συνέχεια θα κληθούν προκειμένου να ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές και να κατακυρωθεί ο ανάδοχος.

Το έργο της Μεγαλόπολης αφορά στην κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 750 έως 835 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, προϋπολογισμού 570 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v