Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορομπόνους στους ξένους για αγορά εντόκων

Με φορολογικά μπόνους για τους ξένους primary dealers και εκτιμήσεις διακύμανσης του επιτοκίου μεταξύ 3,5%-4%, το Δημόσιο "βγαίνει" αύριο στην αγορά ζητώντας 2 δισ. ευρώ, μέσω εντόκων γραμματίων.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Φορομπόνους στους ξένους για αγορά εντόκων
Με φορολογικά μπόνους για τους ξένους primary dealers και με εκτιμήσεις για διακύμανσηςς του επιτοκίου στην περιοχή του 3,5% - 4%, το ελληνικό δημόσιο "βγαίνει" αύριο στην αγορά ζητώντας 2 δισ. ευρώ, μέσω τρίμηνων, εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξα για την κάλυψη του αιτούμενου ποσού και προετοιμάζουν ήδη την κοινοπρακτική έκδοση της επόμενης εβδομάδας μέσω της οποίας αναμένεται να αντληθεί ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Η αισιοδοξία τους αυτή στηρίζεται στις επαφές που έχουν ήδη με τους ξένους primary dealers, οι οποίοι για πρώτη φορά θα αγοράσουν εντελώς αφορολόγητα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Όπως είναι γνωστό, οι αποδόσεις των τίτλων του Δημοσίου φορολογούνται με συντελεστή 10%. Για τους ξένους, ο φόρος που προκαταβαλλόταν με την αγορά επιστρεφόταν με τη λήξη του τίτλου και εντός χρονικού περιθωρίου 30 ημερών (πάντα όμως καθυστερούσε περισσότερο) από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρότι σχετική διάταξη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, οι ξένοι έχουν ενημερωθεί ότι στην αυριανή δημοπρασία δεν θα επιβαρυνθούν με το 10%. Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος ρυθμίζουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Όσον αφορά στο επιτόκιο, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζει αστείες τις εκτιμήσεις περί πιθανής εκτίναξης του επιτοκίου στην περιοχή του 5,5% - 6%. Στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων, τον Σεπτέμβριο του 2008, το μέσο σταθμικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,46% για τα τρίμηνα έντοκα και στο 5,09% για τα εξάμηνα και τα ετήσια.

Από σήμερα, άλλωστε, ξεκινά στις τράπεζες και στις χρηματιστηριακές εταιρίες η δημόσια εγγραφή για φυσικά πρόσωπα. Μέχρι την Τετάρτη μπορούν να εγγραφούν για ανώτατο ποσό έως 15.000 ευρώ και εφόσον διακρατήσουν τους τίτλους έως τη λήξη τους, οι αποδόσεις είναι αφορολόγητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v