Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Στα ύψη οι χορηγήσεις δανείων τον Οκτώβριο

Σταθερά υψηλούς ρυθμούς εμφάνισε η χορήγηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Υποχώρηση παρουσίασε η χορήγηση επιχειρηματικών δανείων, ενώ μικρή μείωση εμφάνισαν τον ίδιο μήνα οι καταθέσεις.

ΤτΕ: Στα ύψη οι χορηγήσεις δανείων τον Οκτώβριο
Με ετήσιο ρυθμό 17,2%, έναντι 18,3% τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η επιβράδυνση οφείλεται στην υποχώρηση των επιχειρηματικών δανείων έως το 10,8% από 12,7%, ενώ επιτάχυνση σημείωσαν τα καταναλωτικά δάνεια, και παρέμεινε αμετάβλητος ο ρυθμός χορήγησης στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα, τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 23,9% έναντι 22,5% τον Σεπτέμβριο και τα στεγαστικά με 28,3% έναντι 28,4%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, ένα σημαντικό τμήμα των στεγαστικών δανείων είναι ουσιαστικά καταναλωτικά δάνεια γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση των καταναλωτικών δανείων είναι ακόμη σημαντικότερη από ό,τι υπονοείται από τα στοιχεία της ΤτΕ.

Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα 137 δισ. ευρώ από 137,3 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου διαμορφώθηκαν στα 61 δισ. ευρώ από 61,2 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και οι καταθέσεις προθεσμίας διαμορφώθηκαν στα 36 από 35,3 δισ. ευρώ

Ακης Χαραλαμπίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v