Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αύξηση ελλείμματος συναλλαγών στο 10μηνο

Συρρίκνωση κατά 167,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο, έναντι του περσινού Οκτωβρίου, ενώ στο 10μηνο το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 308 εκατ. ευρώ.

ΤτΕ: Αύξηση ελλείμματος συναλλαγών στο 10μηνο
Περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους σε σχέση με εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2002, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αύξηση εμφάνισε το έλλειμμα στους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, για τους δέκα μήνες του 2003, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5,805 δισ. ευρώ, έναντι 5,497 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2002 (+308 εκατ. ευρώ), ενώ τον Οκτώβριο υπήρξε συρρίκνωση του ελλείμματος έως τα 786 εκατ. ευρώ από 957 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2002 (-167,5 εκατ. ευρώ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, η εξέλιξη της μείωσης του ελλείμματος τον Οκτώβριο είναι αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος και (σε μικρότερο βαθμό) της αύξησης του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές εκτός καυσίμων, αλλά και στη μείωση των πληρωμών για καθαρές εισαγωγές καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τη μικρή άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών σημειώνεται πως προήλθε κυρίως από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες (ιδίως θαλάσσιες μεταφορές) και δευτερευόντως εκείνων από ”λοιπές υπηρεσίες”, ενώ αντίθετα οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν.

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του μηνός Οκτωβρίου για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και πληρωμές είναι συγκρίσιμα με εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2002 και προέρχονται από έρευνα που διεξάγεται στα σύνορα.

Όσον αφορά στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ σχετικά με τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων σημειώνεται πως αντανακλά τη μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου– Οκτωβρίου 2003 το εμπορικό έλλειμμα, εκτός καυσίμων, μειώθηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνεται πως η αύξηση των καθαρών εισαγωγών καυσίμων, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 307 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και να διαμορφωθεί σε 5,805 δισ. ευρώ.

Η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές εκτός καυσίμων κατά 395 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου του 2003 και η παράλληλη μείωση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές κατά 184 εκατ. ευρώ οδήγησαν στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 579 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, στην ίδια περίοδο οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 454 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται, ότι τα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και πληρωμές για ολόκληρο το δεκάμηνο του τρέχοντος έτους δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα για την αντίστοιχη περίοδο του 2002, δεδομένου ότι η σχετική έρευνα που διεξάγεται στα σύνορα άρχισε στα μέσα Μαΐου του 2002.

Όσον αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 571 εκατ. ευρώ, λόγω αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων στους τίτλους αυτούς από την αρχή του 2003.

Τέλος, σημειώνεται πως τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων (κατά 385 εκατ. ευρώ) προκάλεσε η μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, ενώ επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη μείωση υπεραντιστάθμισε την αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τους λοιπούς τομείς.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, επίσης τον Οκτώβριο του 2003 οι χρηματικές ροές για άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα ήταν σημαντικές και αφορούσαν κυρίως στην εισροή κεφαλαίων ύψους 398 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος από τη Philip Morris.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η καθαρή εκροή ύψους 166 εκατ. ευρώ σημειώνεται πως αντανακλά κυρίως μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο από την πώληση ομολόγων εξωτερικού από κατοίκους, όσο και από την άνοδο των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (που κυρίως αντανακλά τοποθετήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών κατά τη διάθεση πακέτων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς).

Τέλος, όσον αφορά στις ”λοιπές επενδύσεις”, η καθαρή εισροή ύψους 484 εκατ. ευρώ συνδέεται με την αύξηση των καταθέσεων και τοποθετήσεων σε repos στην Ελλάδα από μη κατοίκους.

Σημειώνεται πως η εν λόγω εισροή αντισταθμίστηκε σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές.

Ταυτόχρονα, και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 273 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 11.154 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, εξέλιξη η οποία συνδέεται κυρίως με την εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών για την αγορά ελληνικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Παράλληλα αυξήθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό από κατοίκους, κυρίως λόγω των τοποθετήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομόλογα κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της, μείωσε τις τοποθετήσεις της σε νομίσματα χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, με αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της.

Τέλος, στην κατηγορία των ”λοιπών επενδύσεων” σημειώθηκε καθαρή εκροή 8.197 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται με τη σημαντική εκροή για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (κυρίως πιστωτικά ιδρύματα) και με την αποπληρωμή δανείων σημαντικού ύψους κυρίως από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2003 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,0 δισ. ευρώ.

Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Νοεμβρίου του 2003 σημειώνεται ότι θα ανακοινωθούν στις 23 Ιανουαρίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v