Εμπόριο: Πόσο μαύρο βλέπουν το 2009 οι αναλυτές

Μειώσεις πωλήσεων που ξεκινούν από το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 20% βλέπουν για το 2009 οι χρηματιστηριακές. Για πιθανές υπερβολές μιλούν οι εισηγμένες, επικαλούμενες έλλειψη ορατότητας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Εμπόριο: Πόσο μαύρο βλέπουν το 2009 οι αναλυτές
Αξιοσημείωτη πτώση κερδών αναμένουν οι αναλυτές για τις εισηγμένες εμπορικές εταιρίες της Σοφοκλέους το 2009, ακόμη και για εκείνες τις οποίες κατά το παρελθόν κατέτασσαν στα λεγόμενα "ισχυρά growth stories".

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις εκθέσεις του τελευταίου 15μέρου για εταιρίες του κλάδου, όπως η Fourlis, η Sprider, τα ΚΑΕ, η Druckfarben, η Σαράντης, αλλά και έπειτα από πρόσφατες εξελίξεις και ειδήσεις σε άλλες εταιρίες (π.χ. Ηλεκτρονική).

Οι αναλυτές προβλέπουν πλέον ριζική επιδείνωση στην πραγματική οικονομία της χώρας μέσα στο 2009 και αναμένουν μείωση πωλήσεων που συχνά υπερβαίνει το 10% και ενίοτε φτάνει ακόμη και το 20%.

Βέβαια, το γεγονός ότι οι εισηγμένοι όμιλοι επεκτείνονται σε νέες δραστηριότητες θα μετριάσει τις επιπτώσεις στο ύψος των πωλήσεων, πλην όμως αναμένεται να ροκανίσει σε μεγάλο βαθμό τα καθαρά κέρδη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πλευρά των εισηγμένων εταιριών κρατά, σε γενικές γραμμές τουλάχιστον, αποστάσεις. Γιατί μπορεί μεν να βλέπει να "μαζεύονται σύννεφα", ωστόσο επικαλείται έλλειψη ορατότητας, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε προβλέψεις και επίσης φαίνεται να θεωρεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών ακραίες.

"Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, δεν φαίνεται στον ορίζοντα τόσο μεγάλη υποχώρηση μέσα στο 2009", υποστηρίζουν αρκετά στελέχη εισηγμένων εταιριών, επικαλούμενα κατά καιρούς ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Πρώτον, τα δικά τους προϊόντα είναι σε θέση να επιδείξουν αμυντικό χαρακτήρα απέναντι στην κρίση.

Δεύτερον, θα απαντήσουν στην κρίση με διαφοροποιημένη γκάμα προϊόντων, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να περιορίσουν τα κόστη τους. 

Τρίτον, ακόμη κι αν τα κέρδη τους υποχωρήσουν, οι τιμές των μετοχών τους έχουν πέσει τόσο πολύ, έτσι ώστε οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα διατηρηθούν σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.

---SPRIDER

Αν οι πωλήσεις των προϋπαρχόντων καταστημάτων (like for like) έκλεισαν στο εννεάμηνο του 2007 με πτώση 0,6%, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα, καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση του τελευταίου τριμήνου θα είναι χαμηλότερη της περυσινής και η συμβολή των νέων καταστημάτων μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμενόταν. Σύμφωνα με την Alpha Finance, το 2009 οι like for like πωλήσεις θα σημειώσουν πτώση της τάξεως του 10% και έτσι μπορεί μεν οι πωλήσεις της εισηγμένης να αυξηθούν από τα φετινά 157 στα 182 εκατ., αλλά η φετινή κερδοφορία των 15 εκατ. θα υποχωρήσει στα 11 εκατ. ευρώ, όση περίπου αναμένεται να είναι και κατά το 2010...

---ΚΑΕ

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της HSBC, οι πωλήσεις της μητρικής εταιρίας αναμένεται να εμφανίσουν πτώση 7%, λόγω υποχώρησης της κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια κατά 9%. Οι πωλήσεις της αλυσίδας LoL (που θεωρείται ένα από τα ισχυρά growth stories) προβλέπεται να πέσουν κατά 2%, ενώ στο +12% αναμένεται ο κύκλος εργασιών της θυγατρικής Elmec Sport, κυρίως λόγω διευρυμένων δραστηριοτήτων. Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο κύκλος εργασιών του ομίλου των ΚΑΕ μπορεί μεν -σύμφωνα με την HSBC- να αυξηθεί οριακά το 2009 (από τα 615 στα 622 εκατ.), ωστόσο το EBITDA θα υποχωρήσει από τα 94 στα 85 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 42 στα 34 εκατ. ευρώ (-19%).

---ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

H Alpha Finance "βλέπει" τις πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ να μειώνονται το 2009 κατά 4%, και μάλιστα αν εξαιρεθεί η ανοδική πορεία του καταστήματος στη Λευκωσία, το ποσοστό κάμψης των επισκεπτών σε Αττική και Θεσσαλονίκη για το επόμενο έτος υπολογίζεται γύρω στο 10%! Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης (22%) αναμένει ο ελληνικός οίκος για τις πωλήσεις χονδρικής του ομίλου Fourlis, όταν η προ μηνός περίπου έκθεση της Deutsche Bank υπολόγιζε την ίδια πτώση γύρω στο 10%! Τέλος, στις like for like πωλήσεις των καταστημάτων αθλητικών ειδών Intersport οι εκτιμήσεις μιλούν για υποχώρηση της τάξεως του 10%!

Συνολικά, οι πωλήσεις του ομίλου Fourlis το 2009 αναμένεται να σημειώσουν πτώση από τα 781 στα 686 εκατ. ευρώ (12%), το EBITDA από τα 86 εκατ. ευρώ στα 72 εκατ. ευρώ (16%) και τα καθαρά κέρδη, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα αποτελέσματα από την πώληση της συμμετοχής στην Κωτσόβολος, υπολογίζεται να αυξηθούν από τα 31 στα 34 εκατ. ευρώ.

---DRUCKFARBEN

Ύστερα από τη φετινή δραματική υποχώρηση των κερδών της Druckfarben, νέα πτώση αναμένεται να λάβει χώρα και το 2009, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Πειραιώς Χρηματιστηριακής. Σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, οι πωλήσεις του ομίλου το 2008 θα διαμορφωθούν στα 82,5 εκατ. (81,9 εκατ. πέρυσι), το EBITDA στα 8,41 εκατ. (8,95 εκατ. το 2007) και τα καθαρά κέρδη στο 1,4 εκατ. ευρώ (2,53 εκατ. πέρυσι). Οι αντίστοιχες προβλέψεις για το 2009 αναφέρονται σε πωλήσεις 81,4 εκατ., σε EBITDA 8,67 εκατ. και σε καθαρά κέρδη 1,17 εκατ. ευρώ (-16%).

Ο ελληνικός οίκος επίσης μείωσε πολύ την τιμή-στόχο για τη μετοχή στο 1 ευρώ, λόγω της έκθεσης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης (συναλλαγματικός κίνδυνος κ.λπ.), της υψηλής μόχλευσης της εταιρίας (στα 3,38 εκατ. οι καθαροί χρεωστικοί τόκοι φέτος) και της κάμψης που παρουσιάζουν οι οικοδομικοί και οι λιανικοί κλάδοι.

---ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Χαμηλούς μονοψήφιους ρυθμούς ανόδου το 2009 στις πωλήσεις των καλλυντικών ευρείας κατανάλωσης, αλλά πτώση στον τζίρο των καταναλωτικών προϊόντων προβλέπει για τον όμιλο Σαράντη στην εγχώρια αγορά η Alpha Finance. Γενικότερα, ο οίκος αναμένει το 2009 πωλήσεις 275 εκατ. ευρώ (έναντι 264 εκατ. φέτος), EBITDA 41 εκατ. ευρώ (44 εκατ. φέτος) και καθαρά κέρδη 28 εκατ. ευρώ (31 εκατ. φέτος).

---ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

Με like for like πωλήσεις περίπου στάσιμες το εννεάμηνο του 2008, το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου χαρακτηρίστηκε από μείωση πωλήσεων κατά 15% για τον εισηγμένο όμιλο και κατά ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό για τον κλάδο. Η σαφής επιδείνωση της αγοράς των ηλεκτρικών συσκευών έθεσε ουσιαστικά εκτός μάχης το τριετές business plan της Ηλεκτρονικής που αναφερόταν σε ετήσιο ρυθμό ανόδου του EBITDA κατά 10%.

Σύμφωνα με την Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ, οι πωλήσεις της τρέχουσας χρήσης που λήγει τον προσεχή Ιούνιο θα κυμανθούν περίπου στα περυσινά επίπεδα (225 έναντι 227 εκατ. ευρώ), το EBITDA θα υποχωρήσει κατά 29% (12,8 έναντι 18,1 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη κατά 65% (2,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,73 εκατ. ευρώ).

* Αναδημοσίευση από το 561ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", με ημερομηνία 19/ - 23/12/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v