Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Προτεραιότητα η αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί βραχυχρόνια προτεραιότητα τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου.

ΤτΕ: Προτεραιότητα η αποκατάσταση εμπιστοσύνης
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί βραχυχρόνια προτεραιότητα τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου με θέμα τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Προβόπουλος χτύπησε καμπανάκι για την πιθανότητα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Δεν τολμώ να σκεφτώ πού θα πάνε τα spreads στην περίπτωση χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής".

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η εμπιστοσύνη έχει πληγεί όχι μόνο στον πιστωτικό αλλά και σε όλες τις περιοχές και εκφάνσεις της οικονομικής ζωής. Επιτρέψτε μου να σταθώ για λίγο, είπε, στο ζήτημα αυτό διότι το θεωρώ πρωταρχικής σημασίας στην παρούσα συγκυρία.

Από αυτό θα εξαρτηθεί πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς οι νομισματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται διεθνώς, σε κλίμακα που δεν έχει ασφαλώς ιστορικό προηγούμενο.

Η κρίση εμπιστοσύνης ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν στις πιστωτικές αγορές αυξήθηκε η καχυποψία, δηλαδή οι αμφιβολίες των πιστωτών για τον βαθμό οικονομικής ευρωστίας και φερεγγυότητας των οφειλετών.

Η αύξηση της αβεβαιότητας αυτού του είδους πυροδοτήθηκε από τρεις θρυαλλίδες, που στην πραγματικότητα σιγόκαιγαν για αρκετό για καιρό νωρίτερα, υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

Καθώς η διεθνής συγκυρία χειροτερεύει, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας φαίνονται σαφέστερα.

Για τη θωράκιση της οικονομίας απέναντι στους εξωγενείς κραδασμούς και τη διατήρηση σε βάθος χρόνου υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με χαμηλό πληθωρισμό, μόνη ασφαλής μέθοδος είναι η λυσιτελής αντιμετώπιση των ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση μια μακρόπνοη, πιο εξωστρεφή, ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή δυναμική.

Μια δυναμική που θα στηρίζεται κατά πρώτο λόγο στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων και της ποιοτικής αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών καθώς και σε ένα ευρύ πλέγμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μια ουσιαστική ώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμοστικότητας της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή ενός μίγματος οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα δίνει έμφαση στη σταθερή βελτίωση των παραγωγικών δυνατοτήτων.

Ένα τέτοιο μίγμα πολιτικής, επειδή ακριβώς συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Προβόπουλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v