Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη σε Σύμφωνο Σταθερότητας από Ν. Γκαργκάνα

Την ανάγκη σεβασμού του Συμφώνου Σταθερότητας επεσήμανε για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας στη Βουλη, λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup να μην επιβάλει κυρώσεις σε Γαλλία και Γερμανία.

Στήριξη σε Σύμφωνο Σταθερότητας από Ν. Γκαργκάνα
Την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη να σεβαστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας επεσήμανε για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

”Είναι ανάγκη να σεβαστούμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλιώς, μεσοπρόθεσμα θα τεθεί υπό αμφισβήτηση τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης”.

Ο κ. Γκαργκάνας προέβη στις δηλώσεις αυτές, μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, όπου διαπιστώθηκε το ”πάγωμα” της εφαρμογής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν τελικώς μέτρα κατά της Γερμανίας και της Γαλλίας, των οποίων το δημοσιονομικό έλλειμμα εξακολουθεί να ξεπερνά τα όρια που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Εξάλλου, ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων κ. Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επεσήμανε ότι οι εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος πάντοτε χαρακτηρίζονταν για τη διπλωματική τους γλώσσα, προσθέτοντας ωστόσο ότι στην τελευταία έκθεση που συζητήθηκε στη Βουλή, η γλώσσα είναι διπλωματική ”μέχρι παρεξηγήσεως”.

Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι παρόλα αυτά και πίσω από τη γλώσσα αυτή, ”δεν κρύβεται ούτε το τεράστιο δημο-σιονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ούτε το τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, ούτε η αδυναμία ουσιαστικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού”.

Και για τα τρία αυτά κορυφαία ζητήματα, η ευθύνη πέφτει στις πράξεις και τις παραλείψεις της κυ-βερνητικής πολιτικής, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο ίδιος τόνισε ότι αμφισβητείται ουσιαστικά η διατηρησιμότητα της ανάπτυξης, με το σημερινό μείγμα πολιτικής.

Αναφορικά με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί βραχνά για την οικονομία.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ακόμη ότι όσο διπλωματική και αν είναι η γλώσσα της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν μένει καμιά αμφιβολία ότι η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική, μια διαφορετική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v