Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μείωση εμπορικού ελλείμματος στο εννεάμηνο

Συρρίκνωση κατά 435 εκατ. ευρώ παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα στο εννεάμηνο του 2003, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ διεύρυνση κατά 475 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

ΤτΕ: Μείωση εμπορικού ελλείμματος στο εννεάμηνο
Μείωση κατά 435 εκατ. ευρώ, έναντι του περσινού εννεαμήνου, παρουσίασε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2003 το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων.

Ωστόσο, επειδή το έλλειμμα στο ισοζύγιο των καυσίμων και στο ισοζύγιο των εισοδημάτων διευρύνθηκε και ταυτόχρονα περιορίστηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, τελικά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 475 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 5.019 εκατ. ευρώ.

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή παρέμεινε τον Σεπτέμβριο του 2003 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου των καυσίμων και δευτερευόντως λόγω της μικρής μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Εξάλλου καταγράφηκε μικρή αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, η οποία αντιστάθμισε τη μικρή διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Ειδικότερα όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, η αύξηση των εισπράξεων από τις εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων αντισταθμίστηκε πλήρως από την άνοδο των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές. Η μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών προήλθε κυρίως από τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Αναφορικά με το ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το Σεπτέμβριο του 2003 οι χρηματικές ροές για άμεσες επενδύσεις κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η σημαντική εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων, κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και δευτερευόντως σε μετοχές, αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από εκροή για τοποθετήσεις κατοίκων, κυρίως σε ομόλογα έκδοσης μη κατοίκων, με αποτέλεσμα η καθαρή εισροή να είναι μικρή (ύψους 7,6 εκατ. ευρώ).

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 671 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, η οποία οφείλεται κυρίως στις άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 11.320 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών για την αγορά ελληνικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.



Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2003 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v