Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακης: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες με Gas Natural

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ στην Gas Natural που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος. Οι αποφάσεις για νέους σταθμούς πραγωγής ρεύματος. Οι επενδύσεις της ΔΕΗ.

Ακης: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες με Gas Natural
Εντός του Νοεμβρίου εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ στην ισπανική εταιρία Gas Natural.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του συμβούλου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (UBS Warburg) με την ισπανική εταιρία βρίσκονται σε καλό δρόμο, με αποτέλεσμα να εκτιμά ότι η πώληση της ΔΕΠΑ θα ολοκληρωθεί εντός του μήνα.

Επίσης, ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι κηρύσσει άγονο τον διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Ρόδο, ενώ βάσει της επικείμενης νομοθεσίας αναθέτει την κατασκευή της μονάδας στη ΔΕΗ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, η απευθείας ανάθεση γίνεται διότι υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις όσον αφορά στο τίμημα του διαγωνισμού.

Επίσης, έκανε και εκτενή αναφορά στο νέο κλειστό διαγωνισμό που θα γίνει εντός των ημερών για την κατασκευή αεριοστροβιλικής μονάδας ισχύος 120 – 160 MW στη Ζώνη 2, σημειώνοντας ότι η προκήρυξη για την εξασφάλιση νέας εφεδρείας καθίσταται αναγκαία, αφού υπάρχει ο κίνδυνος το προσεχές καλοκαίρι η Ιταλία να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην εξαγωγή προς την Ελλάδα περίπου 300 MW, όπως συνέβη πέρυσι.

Γι’ αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προχωρούν αφενός στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, και αφετέρου στην ανάθεση στη ΔΕΗ της κατασκευής ίδιου συστήματος στο Λαύριο, ισχύος 120 MW.

Κι ενώ, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός προκηρύσσεται με κατεπείγουσα διαδικασία, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως οι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση 900 + 400 MW από ιδιωτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και της διασφάλισης της απρόσκοπτης ηλεκτροδότησης, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 268 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 210 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα δίκτυα διανομής, με τα υπόλοιπα να κατευθύνονται στο δίκτυο μεταφοράς.

Επιπλέον, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, χθες η Κομισιόν ενέκρινε την ένταξη στα διευρωπαϊκά δίκτυα, τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού όπου ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.

Στα δίκτυα αυτά εντάσσεται και η σύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας με τα συστήματα της Δυτικής Ευρώπης, είτε μέσω Δυτικών Βαλκανίων είτε με υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Ιταλίας.

Τέλος, αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι παραπέμπει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Ηπείρου για εναρμονισμένη πρακτική ανατίμησης των καυσίμων.

Ο κ Τσοχατζόπουλος , εφόσον βέβαια πάρει την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v