Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση του ΣΕΛΠΕ με τον Γ. Προβόπουλο

Τη δημιουργία πιστωτικής ασφυξίας από την κατά 70% μείωση των παρεχόμενων πιστώσεων και την υπερβολική αύξηση των περιθωρίων δανεισμού προς τις επιχειρήσεις επισήμανε ο ΣΕΛΠΕ σε συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ. 

Συνάντηση του ΣΕΛΠΕ με τον  Γ. Προβόπουλο
Ο ΣΕΛΠΕ εγκαινίασε κύκλο επαφών με την τραπεζική ηγεσία της χώρας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση των μελών του για τη χρηματοπιστωτική κρίση. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών πραγματοποιήθηκε στις 21/11 συνάντηση των μελών του συνδέσμου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θ. Βάρδας αναφέρθηκε στην κατά 70% μείωση των παρεχόμενων πιστώσεων και στην υπερβολική αύξηση των περιθωρίων δανεισμού προς τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονης πιστωτικής ασφυξίας.
 
Ζητήθηκε από τον κ Προβόπουλο να ενημερώσει τα μέλη του συνδέσμου για τις προβλέψεις του όσον αφόρα στη συμμετοχή όλων των τραπεζών στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας και στην αποκατάσταση παροχής πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις αυξημένη κατά 10%, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και κατεύθυνση της ρευστότητας στην ενίσχυση της εγχώριας πραγματικής οικονομίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Τόνισε ωστόσο ότι η κατάρρευση της διεθνούς διατραπεζικής αγοράς περιορίζει τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών με αποτέλεσμα τη μείωση των πιστώσεων και την αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

Ο διοικητής ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το 2009 από +0,1% σε -0,5% μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες. Επιβεβαίωσε ως εκ τούτου και τις δικές του προβλέψεις για τη δύσκολη περίοδο που διανύει η παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια και η ελληνική, η οποία κινείται σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και υψηλών κινδύνων.

Στην Ελλάδα, επιπρόσθετα, τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και του δημόσιου τομέα, δυσκολεύουν τη δυνατότητα της χώρας στο να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης με στόχο την ενίσχυση της συνολικής ζήτησης.

Τόνισε ότι η έγκαιρη ανακοίνωση των προγραμμάτων στήριξης του τραπεζικού συστήματος ύψους 2 τρισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξε καταλυτική στην προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη στις αγορές.

Ο διοικητής τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας κυβέρνησης, πιστωτικών ιδρυμάτων και Τράπεζας της Ελλάδος στην αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ., ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v