Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΣΜΗΕ: Διαγωνισμός για νέα μονάδα 120 - 160 MW

Την προκήρυξη επείγοντος ”κλειστού” διαγωνισμού για την εγκατάσταση ενός συστήματος αεριοστροβίλων ισχύος από 120 - 160 MW ανοιχτού κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ή και ντίζελ, θα πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες μέρες ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

ΔΕΣΜΗΕ: Διαγωνισμός για νέα μονάδα 120 - 160 MW
Την προκήρυξη επείγοντος ”κλειστού” διαγωνισμού για την εγκατάσταση ενός συστήματος αεριοστροβίλων ισχύος από 120 - 160 MW ανοιχτού κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ή και ντίζελ, θα πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες μέρες ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ).

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε στις 4 /11 από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, η εγκατάσταση της νέας μονάδας αποσκοπεί στη διασφάλιση της παροχής επικουρικών υπηρεσιών λειτουργικής εφεδρείας και ιδίως εφεδρείας απρόβλεπτων καταστάσεων για την τριετία 2004 έως 2006, ενώ η εγκατάσταση θα γίνει εντός της Ζώνης 2, δηλαδή στη Βοιωτία.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δίνεται άδεια και στη ΔΕΗ να εγκαταστήσει παρόμοιο σύστημα ισχύος 120MW στο Λαύριο.

Στο διαγωνισμό για τη μονάδα στη Ζώνη 2 μπορούν να λάβουν μέρος μόνο οι κάτοχοι αδείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκεκριμένη περιοχή και, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, δεν θα προηγηθεί ”δημοσίευση προκήρυξης λόγω κατεπείγουσας ανάγκης που καθιστά αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών κλειστής ή ανοιχτής διαδικασίας...”.

Γι’ αυτό ο ΔΕΣΜΗΕ, οφείλει μέχρι τις 18/11 να έχει αποστείλει προς τους υποψηφίους τη σχετική πρόσκληση. Οι υποψήφιοι που τηρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή αυτοί που έχουν ήδη άδειες είναι οι εξής: ENELCO (Κοπελούζος και ιταλική ENEL), Alfa - Alfa Holding (Ομιλος Αλλαμανή) και η Ηρων Θερμοηλεκτρική (ΓΕΚ- Τέρνα).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η εμπορική λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να ξεκινήσει πριν την 1/6/2004 και στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές προσφορές για αεροστροβιλικές μονάδες βιομηχανικού ή αεροπορικού τύπου διπλή καύσεως φυσικού αερίου ή diesel, καινούργες ή μεταχειρισμένες.

Η αναγκαιότητα για την προκήρυξη του κλειστού διαγωνισμού (ουσιαστικά πρόκεται για διαπραγμάτευση του ΔΕΣΜΗΕ με τους κατόχους των αδειών) για την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στηρίζεται σε πρόσφατη έκθεση του ΔΕΣΜΗΕ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην οποία επισημαίνονται μια σειρά κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, δεν μπορεί να στηριχθεί στις εισαγωγές τόσο από την Ιταλία, όσο και από τα Βόρεια σύνορα διότι:

1. Η Ιταλία παρουσιάζει από πέρυσι ”μέγιστο συστήματος κατά το θέρος” και αντιμετωπίζει αντίστοιχες δυσκολίες κάλυψης της ζήτησης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το καλοκαίρι του 2003 στο ιταλικό σύστημα γίνονταν συστηματικά κυκλικές περικοπές φορτίων της τάξεως των 1000 έως 2000MW και κατά τη διάρκεια αυτή δεν πραγματοποιήθηκαν (λόγω των παραπάνω προβλημάτων) οι συμφωνημένες με την Ελλάδα ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Η διαθέσιμη ικανότητα παραγωγής στις χώρες της Βαλκανικής από όπου πραγματοποιούνται σημαντικές εισαγωγές ενέργειας κατά τα τελευταια έτη είναι μειωμένη κυρίως λόγω της χαμηλής υδραυλικότητας και της απόσυρσης 2 μονάδων στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας.

Για τους λόγους αυτούς ο ΔΕΣΜΗΕ εκτιμά ότι μια ενίσχυση τη παραγωγής ιδιαίτερα στο Νότιο Σύστημα θα έχει θετική συμβολή σε θέματα καλυψης της ζήτησης.

Πέραν τούτου, ο ΔΕΣΜΗΕ αναφέρει ότι σε μια έκτακτη κατάσταση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως ”συμφωνημένη μείωση φορτίου μεγάλων κυρίως καταναλωτών” και ”προγράμματα αποκοπής φορτίου (γεωγραφικά) σε περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης ή προβλημάτων τάσεως” (δηλαδή ελεγχόμενη διακοπή ρεύματος).

Σταμάτης Ζησίμου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v