Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Αυξημένες προβλέψεις εν όψει πακέτου

Το πακέτο στήριξης ψηφίστηκε και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε σχηματισμό ενισχυμένων προβλέψεων στο δ΄ τρίμηνο. Η πρόγευση από την Alpha και τα καμπανάκια από την ΤτΕ.

Τράπεζες: Αυξημένες προβλέψεις εν όψει πακέτου
Αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών για επισφάλειες αναμένουν οι αναλυτές για το δ΄ τρίμηνο της χρήσης ενώ προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και οι προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με τις περισσότερες τράπεζες να έχουν δηλώσει άμεσα ή έμμεσα ότι θα κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ, οι προβλέψεις αναμένεται να αυξηθούν από το δ΄ τρίμηνο. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην Alpha Bank, οι αναλυτές έχουν προϊδεαστεί για αύξηση προβλέψεων ήδη από το γ΄ τρίμηνο και τις έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα 9μήνου.

Βοηθητικά στην κατεύθυνση ανάληψης υψηλότερων προβλέψεων λειτουργεί και η κάθετη μείωση των χορηγήσεων από τον Οκτώβριο, καθώς μειώνει το ενεργητικό και επομένως τον αριθμητή για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας, επιφέροντας, έστω με έναν ιδιότυπο τρόπο, και καλύτερη διαχείριση κινδύνου.

Πόσες θα είναι οι προβλέψεις; Θα εξαρτηθεί από τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή στο πακέτο, από τους συνεπακόλουθους περιορισμούς στη διανομή μερίσματος και από τη συνολική λογική που θα επικρατήσει, σημειώνουν οι αναλυτές.

"Αν η χρονιά θεωρηθεί καμένη", το ύψος των προβλέψεων στο δ΄ τρίμηνο ίσως αποτελέσει έκπληξη, θα λειτουργήσει όμως προληπτικά για το έτσι κι αλλιώς δύσκολο 2009, αναφέρουν οι ίδιοι.

Για τον σχηματισμό ενισχυμένων προβλέψεων πιέζει διακριτικά ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού και η ΤτΕ. Όπως αποκάλυψε ο Χαμαιλέων, στις 8 Αυγούστου διενεργήθηκε συνάντηση στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος με εκπροσώπους των πέντε μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Η κεντρική τράπεζα ζήτησε από τους ελεγκτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών σε σημεία όπως ο σχηματισμός προβλέψεων ζητώντας περισσότερα στοιχεία.

Παράλληλα, σήμφωνα με δημοσιεύματα, η ΤτΕ προσανατολίζεται να ζητήσει υψηλότερα επίπεδα προβλέψεων για επισφάλειες. Σύμφωνα με αυτά, η κεντρική τράπεζα θα καταγράψει τη διαφορά ανάμεσα στις αντίστοιχες χρεώσεις τις οποίες επιβάλλουν οι τράπεζες και στα ποσά που η ίδια θεωρεί κατάλληλα για την ύπαρξη κεφαλαιακής επάρκειας

Η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας προκύπτει από τη διαπίστωση ότι το 2007 οι εμπορικές τράπεζες διενήργησαν συνολικά μειωμένες κατά 8% σε σχέση με το 2006 προβλέψεις επισφαλειών, παρά την αύξηση των χορηγήσεών τους μέσα στη χρονιά κατά 30%.

Άνοδο των χορηγήσεων που υπήρξε σε κάποιες περιπτώσεις από την εκτίναξη των επιχειρηματικών δανείων. Με δεδομένο ότι τα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν ανάλογα με την τράπεζα από το 30% έως και το 60% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, η επιδείνωση των κεφαλαιακών δεικτών και η εμφάνιση φαινομένων αδυναμίας εξυπηρέτησης δανεισμού αυξάνουν τον κίνδυνο γι' αυτά τα χαρτοφυλάκια. Κίνδυνος που σύμφωνα με τους τραπεζίτες θα διαφανεί το 2009, με δεδομένο ότι το χρήμα θα παραμείνει ακριβό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v