Εννεάμηνα: Γιατί δεν θα πουν την αλήθεια

Ουσιαστικά συμπεράσματα για τη πορεία των κερδών στις εταιρίες θα έχουμε από το 2009 καθώς μπορεί η εικόνα να είναι παραπλανητική στο 9μηνο.  Εισηγμένες... με καλά εννεάμηνα και με επίφοβη συνέχεια.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Εννεάμηνα: Γιατί δεν θα πουν την αλήθεια
Ουσιαστικά συμπεράσματα για τη μελλοντική πορεία των κερδών στις εισηγμένες εταιρίες θα έχουμε από το νέο έτος - Παραδείγματα εισηγμένων με καλά εννεάμηνα και με επίφοβη συνέχεια…

Μέχρι το τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α., ωστόσο πολύ λίγα αναμένεται να είναι τα μηνύματα που θα προκύψουν από αυτά. Αναμφίβολα θα είναι χειρότερα από πέρυσι, ωστόσο -σε γενικές γραμμές- η υποχώρηση των αποτελεσμάτων θα είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με την καταβαράθρωση των τιμών των μετοχών στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Οι τιμές των περισσότερων μετοχών θα φανούν εξαιρετικά υποτιμημένες και οι επιπτώσεις της κρίσης στα εταιρικά κέρδη δυσανάλογα περιορισμένες σε σύγκριση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί καταστροφής που έχει δημιουργηθεί από τους επιχειρηματικούς φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εικόνα που θα προκύψει είναι παραπλανητική. Κρίση υπάρχει, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της φαίνεται να είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας. Και αυτό, γιατί τα μαύρα σύννεφα της κρίσης μαζεύτηκαν από τον Σεπτέμβριο, ή καλύτερα από τον Οκτώβριο και μετά.

Για παράδειγμα, στα στοιχεία του εννεαμήνου δεν φαίνεται κάποια σαφής μείωση των τραπεζικών πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, πράγμα όμως που έγινε μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει αποτυπωθεί ακόμη στα επίσημα στατιστικά στοιχεία (λόγω της χρονικής καθυστέρησης με την οποία ανακοινώνονται).

Ανάλογα μηνύματα περιορισμού στη βιομηχανική παραγωγή ή στη ζήτηση για συγκεκριμένους καταναλωτικούς κλάδους της αγοράς λέγεται ότι έχουν παρουσιαστεί κατά το τελευταίο δίμηνο.

Από Γενάρη και μετά…

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σχετικά καλή εκτίμηση για το πόσο θα επηρεάσει τελικά η κρίση τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών θα μπορέσουμε να έχουμε στις αρχές του 2009, ή καλύτερα μετά την πάροδο του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Οπότε, σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου βαδίζουν σήμερα στα τυφλά.

Αν φανεί τελικά ότι η κάμψη των εταιρικών κερδών το 2009 είναι περιορισμένη, τότε οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς στις σημερινές αποτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί ιδιαίτερα δυσμενή σενάρια για το μέλλον.

Πολλοί όμως είναι αυτοί που φοβούνται ότι τα δυσμενή αυτά σενάρια θα επαληθευτούν και ότι το 2009 θα είναι χρονιά που θα μείνει στην ιστορία για τη δυσκολία της. Κάποιοι άλλοι, πιο απαισιόδοξοι, υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες εισηγμένες θα κάνουν πολύ καιρό για να ξαναδούν τα κέρδη του 2008…
 
Πόσο χαμηλή ορατότητα υπάρχει για το μέλλον προκύπτει και από την τεράστια ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2009. Η κυβέρνηση ξεκίνησε αρχικά από το +3,1% για να προσγειώσει στη συνέχεια τις προβλέψεις της χαμηλότερα από το 3%. Όσο για τους διεθνείς οίκους, οι μέχρι τώρα προβλέψεις ξεκινούν από το +2,5% για να πέσουν έως και το -0,1% (UBS).

Και φυσικά, ανάλογα δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για τις επιδόσεις των οικονομιών της ΝΑ. Ευρώπης, στις οποίες οι εισηγμένες της Σοφοκλέους έχουν επενδύσει πολύ σημαντικά ποσοστά του ενεργητικού τους.

Άρα, λοιπόν, τι νόημα έχουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, όταν υπάρχει έντονος φόβος για απότομη προσγείωση της οικονομίας;

Παραδείγματα εισηγμένων

Στις τράπεζες, για παράδειγμα, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κερδών το 2008 και επιπλέον βελτίωση το 2009. Αντίθετα, οι τρεις εκθέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων αναφέρονται στο θέμα με μελανότερα χρώματα. Οι δύο πρώτες (ING, UBS) βλέπουν υποχώρηση κερδών το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ η Cheuvreux αναμένει μείωση κερδών το 2008 και νέα πτώση το επόμενο έτος.

Πάντως, μέσα στους επόμενους πέντε μήνες θα έχουμε καλύτερη ενημέρωση για το πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση, καθώς θα έχουν γίνει γνωστές οι εξελίξεις γύρω από το κρατικό πακέτο στήριξης, ενώ επίσης θα υπάρχει περισσότερη διαύγεια για κρίσιμα θέματα όπως η ρευστότητα, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.λπ.

Οι εταιρίες του real estate (Lamda, Βωβός, Pasal) και οι ΑΕΕΑΠ (Eurobank Properties, Πειραιώς Ακινήτων) όχι μόνο δεν θα εγγράψουν στα εννεάμηνα υποαξίες ακινήτων, αλλά ορισμένες εξ αυτών (Lamda Development, Pasal) θα λογιστικοποιήσουν θετικές υπεραξίες στο τελευταίο τρίμηνο του έτους εξαιτίας της λειτουργίας των δύο νέων εμπορικών τους κέντρων (Golden Hall και Athens Heart). Αντίθετα, ανοιχτό παραμένει το τοπίο για το 2009, καθώς σχεδόν όλοι αναμένουν κάποια -περιορισμένη όπως υποστηρίζουν- άνοδο των yields (πτώση τιμών) στην αγορά ακινήτων.

Μέσα στο επόμενο πεντάμηνο θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το αν θα υπάρξει πτώση και πόση τελικά θα είναι. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009 θα έχουμε επαρκή πρώτη εκτίμηση για την πορεία των νέων εμπορικών κέντρων, εξέλιξη που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τα αποτελέσματα των εταιριών και την πορεία των μετοχών του κλάδου.

Στο λιανικό εμπόριο, τα αποτελέσματα εννεαμήνου δείχνουν ιδιαίτερα ισχυρά για αρκετές εισηγμένες, με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά της Jumbo και της Sprider, ενώ μεγάλα αναμένονται και τα κέρδη άλλων εταιριών όπως της Φουρλής. Μέσα όμως στο επόμενο τρίμηνο θα έχουμε πολύ πιο καθαρή εικόνα για το κατά πόσον η κρίση θα επηρεάσει τελικά τις λιανικές πωλήσεις στις συγκεκριμένες εταιρίες αλλά και το σύνολο της οικονομίας γενικότερα.

Άλλωστε, το τελευταίο τρίμηνο είναι αυτό με τη θετικότερη εποχικότητα μέσα στο έτος.

Παράγοντες της ΕΛΤΡΑΚ αναφέρουν ότι στο πρώτο εννεάμηνο έχουν δει επιπτώσεις μόνο στον τομέα των ελαστικών, με τον κλάδο των μηχανημάτων που απευθύνεται στις κατασκευαστικές εταιρίες να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Και προσθέτουν ότι έχουν εκπονήσει σχέδια δράσης σε περίπτωση που οι επιπτώσεις από την κρίση αποδειχτούν εντονότερες.

"Στο πρώτο εννεάμηνο δεν είδαμε σημαντικές επιπτώσεις από την κρίση", δηλώνουν στη Γενική Εμπορίου που σημείωσε αύξηση κερδών, ωστόσο συμπληρώνουν πως "φαίνεται ότι το μέλλον θα είναι δυσκολότερο".

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η θέση των στελεχών της Dionic, που φέτος αναμένουν βελτίωση επιδόσεων, ωστόσο είναι επιφυλακτικά για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v