Υποχώρηση τραπεζιτών - "Καρφιά" Βγενόπουλου

Στηρίζει την εφαρμογή του σχεδίου η ΕΕΤ, παρά τις διαφωνίες μελών. Παρέμβαση πρωθυπουργού ζητά ο κ. Βγενόπουλος που έθεσε τρία καυτά ερωτήματα στην κυβέρνηση. Τι είπε για Λάτση, καταθέσεις ΔΕΚΟ, ΕΛΠΕ.

Υποχώρηση τραπεζιτών - Καρφιά Βγενόπουλου
Τη θέληση των τραπεζών να στηρίξουν το σχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασε εκ μέρους της ένωσης τους ο κ Αράπογλου, κίνηση που ερμηνεύεται ως υποχώρηση των τραπεζιτών, μετά τις κυβερνητικές κορόνες εναντίον τους αλλά και τα εντόνως επικριτικά δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ως "ενιαία θέση" της Ένωσης Τραπεζών (σ.σ. το πλήρες κείμενο βρίσκεται κατωτέρω) γίνεται ρητή αναφορά στην ύπαρξη "περιορισμένου αριθμού μελών" που διαφώνησαν.  

Τα νερά τάραξε ωστόσο εκ νέου ο κ. Βγενόπουλος της Μarfin, ζητώντας παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα αλλά και θέτοντας την ίδια στιγμή τρία "καυτά" ερωτήματα  που απευθύνονται στην κυβέρνηση, έχουν όμως ευρύτερους αποδέκτες.

Οι δηλώσεις των δύο -οι υπόλοιποι τραπεζίτες δεν έκαναν καμία δήλωση- έγιναν στο τέλος της πρώτης επίσημης συνεδρίασης  της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών από την αρχή της κρίσης, η οποία και διεξήχθη με τη συμμετοχή εκπροσώπων σχεδόν του συνόλου των εμπορικών τραπεζών.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10:30 παρουσία των κ. Τάκη Αράπογλου, προέδρου της ΕΕΤ, Πανταλάκη, Νανόπουλου, Ματζούνη, Μηλιάκου, Βασιλειάδη, Βγενόπουλου, Φιλιππίδη και του γενικού γραμματέα της ένωσης Χρήστου Γκόρτσου.

Συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Εμπορικής Τράπεζας και της Attica Bank. Δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της Γενικής Τράπεζας.

---Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά ο κ Α. Βγενόπουλος - τα τρία ερωτήματα


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία η ανάγκη παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ζήτησε πριν από λίγο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, θέτοντας την ίδια στιγμή τρια "καυτά" ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Βγενόπουλος σε δηλώσεις του προς τον Τύπο έθεσε τα εξής τρία ζητήματα:

-Αναρωτήθηκε αν το ελληνικό δημόσιο έχει διερευνήσει τις προθέσεις βασικών μετόχων ελληνικών τραπεζών όπως για παράδειγμα του κ. Λάτση για το αν προτίθενται να βάλουν κεφάλαια σε περίπτωση μελλοντικού προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών τους.

-Δεύτερον, αναρωτήθηκε αν γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι δημόσιες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ αναζητούν και επιτυγχάνουν επιτόκια καταθέσεων για τη ρευστότητά τους από τις εμπορικές τράπεζες της τάξης του 8%, κίνηση που οδηγεί στο να αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τις ίδιες τις δημόσιες επιχειρήσεις.

"Είναι δίκαιο να ζητείται από την τράπεζα η οποία δανείζεται κεφάλαια από τον ΟΣΕ με 8% να μειώσει τα επιτόκιά της τα στεγαστικά;" αναρωτήθηκε δηκτικά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MIG.

-Τρίτον, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, αναρωτήθηκε εάν ζητά και από άλλες επιχειρήσεις πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ,  να μειώσουν το μικτό τους περιθώριο προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος των Marfin Popular Bank και MIG κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλίες, ώστε με συναίνεση, λογική και κοινωνική δικαιοσύνη να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση.

"Δεν έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας για τις προθέσεις του πρωθυπουργού" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

---Στηρίζει το σχέδιο ο κ. Τ. Αράπογλου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Τάκης Αράπογλου, δήλωσε ότι η ένωση εκτιμά πως τα προτεινόμενα μέτρα του πακέτου στήριξης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την οικονομία και ως εκ τούτου οι τράπεζες θα τα στηρίξουν.

Η εφαρμογή τους θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αράπογλου κατά τη σύντομη δήλωσή του.


---Οι δηλώσεις του Ν. Νανόπουλου

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος δήλωσε τα εξής:

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Εurobank EFG με αίσθημα ευθύνης συντάχθηκε με την πλειονότητα των τραπεζών, κρίνοντας θετικά τα μέτρα του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι έτσι θα διευκολυνθεί η ομαλή ροή της χρηματοδότησης των τραπεζών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και θα ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

Πέραν αυτών, η Eurobank αναλαμβάνει και πρόσθετες πρωτοβουλίες με δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει και από τα προσφάτως δημοσιευθέντα αποτελέσματα εννεαμήνου, η Eurobank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, τον υψηλότερο δείκτη φερεγγυότητας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζοντας και κατά τον μήνα Οκτώβριο τη ροή χορηγήσεων.

Επιπλέον, η Eurobank διαθέτει την ισχυρή υποστήριξη του βασικού της μετόχου, ο οποίος στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας συμμετείχε επενδύοντας 500 εκατ. ευρώ από ίδια διαθέσιμα. Καθ’ όλο δε το διάστημα αυτό, ο βασικός μέτοχος διατήρησε σταθερή τη μετοχική του θέση και κατά την τελευταία δύσκολη συγκυρία προχώρησε σε περαιτέρω αύξησή της, αποδεικνύοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στην τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.


---Η ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου συναντήθηκαν στα γραφεία της ΕΕΤ εκπρόσωποι των τραπεζών που συμμετέχουν στο διοικητικό της συμβούλιο. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις εν γένει εξελίξεις στο ελληνικό και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΤ, παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών, επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Η ΕΕΤ εκτιμά ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν.

2. Οι τράπεζες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν ενσκήψει στην ελληνική οικονομία λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Οι επιμέρους ενέργειες επαφίενται, βέβαια, σε κάθε τράπεζα χωριστά και δεν μπορούν, λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕΤ, δεδομένου επιπλέον ότι κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

3. Η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v