Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Με 6 κινήσεις η ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ.” (update)

Με 6 κινήσεις θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του Τ. Ταμιευτηρίου, ανακοίνωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, ενώ όσον αφορά στην εισαγωγή του Τ.Τ. στο χρηματιστήριο είπε πως ”χρειάζεται πολύ χρόνο ακόμη”. Αισιοδοξία για ΔΕΗ, τα ”παράθυρα” στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ και η ”δίαιτα” που επιφέρει το placement της Εθνικής.

”Με 6 κινήσεις η ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ.” (update)
Με έξι κινήσεις θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης.



Πρώτον, με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμιευτηρίου, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, και, δεύτερον, με τη διάθεση του 35%-40% του μετοχικού κεφαλαίου με ανοικτό διαγωνισμό. Στο ποσοστό αυτό, είπε ο υπουργός, θα περιληφθεί και η διάθεση ποσοστού σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσοστό αυτό συνολικά δεν θα υπερβαίνει το 5%.

Ως τρίτη κίνηση ο υπουργός περιέγραψε τη διατήρηση της αυτονομίας του Τ.Τ. για μία τουλάχιστον πενταετία, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης, ενώ ως τέταρτη κίνηση περιέγραψε τη διαδικαασία ορισμού management κοινής αποδοχής.

Πέμπτη κίνηση, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, θα είναι η εισαγωγή μετοχών επιπλέον του 35%-40% στο χρηματιστήριο. Αυτό, είπε, ”χρειάζεται πολύ χρόνο ακόμη” και σε κάθε περίπτωση θα ”έπεται της προκήρυξης του διαγωνισμού”.

Εκτον, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον θα υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες με τους παραπάνω όρους για το Τ.Τ., ο υπουργός είπε πως ”η ζωή θα δείξει”.

Στο νομικό πρόβλημα που επικαλούνται οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για την πώληση του Τ.Τ. σε ιδιώτες είπε πως, βάσει του ισχύοντος νόμου, προβλέπεται η διάθεση μετοχών σε ιδιώτες και πως δεν υφίσταται νομικό κώλυμα.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια εγγραφή της ΔΕΗ, ο υπουργός είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εγγραφές μικροεπενδυτών.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι ”κόβεται η διάθεση όσων ήθελαν τη διάσπαση της ΔΕΗ”, καθώς το 49,9% των μετοχών της θα ανήκει πλέον σε ιδιώτες επενδυτές. Αναφερόμενος στην κριτική ότι η μετοχοποίηση της ΔΕΗ θα μειώσει τη ρευστότητα στο Χρηματιστήριο, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε πως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, η ρευστότητα θα αυξηθεί.

Από τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τη ΔΕΗ, ένα μέρος θα διατεθεί για τη μείωση του χρέους και ένα μέρος θα κατευθυνθεί σε δαπάνες του ταμείου των ασφαλισμένων της ΔΕΗ.

Εξάλλου, για την πώληση του 11% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ο υπουργός είπε πως, μέσω αυτής, δίνεται τέρμα στο ενδεχόμενο να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής στην Εθνική, καθώς και σε άλλες ”ορέξεις”.

Καταλήγοντας, ο υπουργός επιβεβαίωσε έμμεσα τις πληροφορίες ότι η προσφορά της ισπανικής Gas Natural για τη ΔΕΠΑ προβλέπει τη δυνατότητα αντιστροφής της πώλησης, ενώ, όπως είπε, η κυβέρνηση θα κριθεί ”από το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων με την ισπανική εταιρία”.

Η εξέταση της πρότασης της ισπανικής εταιρίας θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στο σύνολο των φετινών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός είπε ότι εκτιμώνται στα 2,6 δισ. ευρώ (λίγο χαμηλότερα από τον στόχο των 3 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στην αρχή του χρόνου).

Ακης Χαραλαμπίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v