Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο

Σχεδόν διπλάσιο πλεόνασμα έναντι του περσινού Αυγούστου παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον περασμένο Αύγουστο, ως αποτέλεσμα της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος. Αντίθετα, αυξημένο κατά 390 εκατ. ευρώ εμφανίζεται το έλλειμμα στο οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος.

ΤτΕ: Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο
Πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Αύγουστο έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σχεδόν εξίσου, τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, και

–σε μικρότερο βαθμό– τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο, η μείωση των πληρωμών για εισαγωγές εκτός καυσίμων ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση των αντίστοιχων εισπράξεων από εξαγωγές, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός καυσίμων. Παράλληλα περιορίστηκαν και οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν μικρότερο απ’ ό,τι στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2003, λόγω της ευνοϊκής εξέλιξης των μεγεθών του ισοζυγίου πληρωμών τον μήνα Αύγουστο.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2002, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων μειώθηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις αντισταθμίστηκαν από τη διεύρυνση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου των εισοδημάτων και του ισοζυγίου των καυσίμων, καθώς και από τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να εμφανίζεται αυξημένο κατά 390 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων περιορίστηκε κατά 436 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2003, επειδή οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 218 εκατ. ευρώ και παράλληλα οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 217 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 466 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τον Αύγουστο του 2003, όπως και τον αντίστοιχο μήνα του 2002, οι ροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου η καθαρή εισροή ύψους 792 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως εισροή κεφαλαίων για τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία αντισταθμίστηκε κατά ένα μέρος από εκροή για τοποθετήσεις κατοίκων κυρίως σε ομόλογα έκδοσης μη κατοίκων.

Τέλος, όσον αφορά στις ”λοιπές επενδύσεις”, η καθαρή εκροή ύψους 1.189 εκατ. ευρώ συνδέεται κυρίως με τη μείωση των υποχρεώσεων από τη λειτουργία του συστήματος πληρωμών TARGET, καθώς επίσης και των καταθέσεων και τοποθετήσεων σε repos στην Ελλάδα από μη κατοίκους. Οι εκροές αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από σημαντική εισροή οφειλόμενη στη μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και θεσμικούς επενδυτές.

Το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2003 σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 11.312 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κυρίως με την εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών στην αγορά ελληνικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Παράλληλα, αυξήθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό από κατοίκους, κυρίως λόγω των τοποθετήσεων της Τραπέζης της Ελλάδος σε ομόλογα κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Στο τέλος Αυγούστου 2003 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v