Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Εποπτικός έλεγχος- δεοντολογία για τράπεζες

Η θέσπιση κανόνων δεοντολογίας για μεγαλύτερη διαφάνεια κατά τις συναλλαγές τραπεζών με τους πελάτες τους, η εισαγωγή των ΔΛΠ, αλλά και η κατάσταση στην αγορά δανείων απασχόλησαν τον διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα και τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών.

ΤτΕ: Εποπτικός έλεγχος-  δεοντολογία για τράπεζες
των Ακη Χαραλαμπίδη- Γιώργου Μαντέλα

Κανόνες δεοντολογίας για τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνειας στις συναλλαγές των τραπεζών με τους πελάτες τους προανήγγειλε εμμέσως ο Διοικητής της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνας.

Κατά τη διάρκεια γεύματος που είχε με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, είπε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας αναλαμβάνει και νέες αρμοδιότητες εποπτικού ελέγχου στις μεθόδους που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε περιπτώσεις όπως είναι η προσέγγιση πελατών ή η ενημέρωση των τελευταίων για το τι πληρώνουν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών.

Αναφορικά με το ν/σ που χορηγεί στην ΤτΕ αρμοδιότητες για την προστασία των πελατών των τραπεζών, η Κεντρική Τράπεζα, όπως έγινε γνωστό, θα έχει τη δυνατότητα όχι να καθορίζει το ύψος των προμηθειών που λαμβάνουν, αλλά να παρεμβαίνει όταν αυτές κρίνονται υπερβολικές.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου. Στο ίδιο γεύμα συζητήθηκε επίσης η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά των δανείων μετά την απελευθέρωση, όπου οι τραπεζίτες διαπίστωσαν πως παρά τη νέα κατάσταση πραγμάτων, ο ρυθμός αύξησης των νέων χορηγήσεων, βαίνει μειούμενος.

Ο κ. Γκαργκάνας απηύθυνε για μία ακόμη φορά συστάσεις, ώστε να προσεχθεί ο κίνδυνος από ανεξέλεγκτες χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων και από το ”φούσκωμα” που κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει για τις επισφάλειες.

Εξάλλου, ο κ. Γκαργκάνας συνέστησε στις μικρές τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Αναφορά όμως έγινε ακόμη και στα χαρτονομίσματα, με τα οποία εφοδιάζονται τα ATM’ s των τραπεζών. Ο κ. Γκαργκάνας είπε πως όλα τα χαρτονομίσματα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται από την ΤτΕ, ώστε να αποφεύγονται οι περιπτώσεις πλαστότητάς τους.

Τέλος, συζήτηση έγινε και για το θέμα των ΔΛΠ, όπου τονίστηκε ότι κάθε τράπεζα θα πρέπει ξεχωριστά να αντιμετωπίσει το θέμα για να είναι έτοιμη. Εξάλλου, προαναγγέλθηκε διμερής συζήτηση της ΤτΕ με κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διαπιστωθεί τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στον ισολογισμό και την κεφαλαιακή επάρκειά εκάστης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v