Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Φρένο σε δάνεια προς Αν. Ευρώπη - μερίσματα

Φρένο στην επιθετική πολιτική χορηγήσεων στη ΝΑ. Ευρώπη και στα γενναιόδωρα μερίσματα βάζει στις ελληνικές τράπεζες η ΤτΕ, η οποία θέτει ως ελάχιστο Tier 1 τα επίπεδα του 8%. Τα βασικά σημεία της επιστολής Προβόπουλου. 

ΤτΕ: Φρένο σε δάνεια προς Αν. Ευρώπη - μερίσματα
Φρένο στην επιθετική πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης και στη διανομή μερισμάτων που ξεπερνούν το 35% των κερδών θέτει, σε επίπεδο καλής πρακτικής, η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλοντας ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις για τη διατήρηση ελάχιστου Tier 1 στο 8% θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην ελληνική αγορά και ο εγχώριος ρυθμός αύξησης της πιστωτικής επέκτασης δεν θα πέσει κάτω από το 10%.

Με επιστολή που απέστειλε στις 27 Οκτωβρίου στις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών εμπορικών τραπεζών και της οποίας αποσπάσματα δημοσιεύει σήμερα το Euro2day, η ΤτΕ τονίζει ότι η πιστωτική επέκταση στις αγορές του εξωτερικού θα πρέπει να κινείται σε αντιστοιχία με τις μεταβολές των καταθέσεων και των πηγών άντλησης κεφαλαίων από τις εκεί λειτουργούσες θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών.

Η επιστολή της ΤτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πιστωτική επέκτασή σας στις χώρες αυτές θα πρέπει εφεξής να κινείται σε αντιστοιχία με τις μεταβολές των καταθέσεών σας και των λοιπών πηγών άντλησης κεφαλαίων από τις εκεί λειτουργούσες μονάδες σας».

Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων στις αγορές της Νέας Ευρώπης θα υποχωρήσει αισθητά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς σε αγορές όπως η Ρουμανία ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων υπολείπεται αισθητά εκείνου των χορηγήσεων.

Πρόκειται για σύσταση βέλτιστης πρακτικής, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα τηρηθεί στη συγκυρία καθώς η εποπτεία της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί και θα παραμείνει αυξημένη τα επόμενα χρόνια αφενός λόγω της χρήσης του πακέτου στήριξης από τις μεγάλες τράπεζες και αφετέρου λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Άλλωστε, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες στα πλάνα ανάγκης εδώ και έναν χρόνο είχαν προβλέψει ότι σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης της κρίσης θα μείωναν τους ρυθμούς χορηγήσεων στη ΝΑ. Ευρώπη στα επίπεδα αύξησης των καταθέσεων. Κίνηση την οποία μετέφεραν και προς τους αναλυτές το τελευταίο διάστημα.

---Στο 8% το ελάχιστο Tier 1. Έως τα τέλη του α΄ 6μήνου 2009 η ενίσχυσή του

Η επιστολή του κ. Γ. Προβόπουλου διευκρινίζει επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια έως τα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2009. Στόχος είναι στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2009 το Tier 1 των τραπεζών να μην είναι χαμηλότερο του 8%.

Η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών κρίνεται απαραίτητη από την ΤτΕ, εν όψει του εξαιρετικά αβέβαιου και αντίξοου διεθνούς περιβάλλοντος, της ανάγκης για εξασφάλιση της αύξησης της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα με ρυθμό τουλάχιστον 10% αλλά και λόγω των απομειώσεων και της αύξησης των επισφαλειών.

Ειδικότερα, η επιστολή επικαλείται τις εξής παραμέτρους για τη διενέργεια των κεφαλαιακών ενισχύσεων:

- H πιστωτική επέκταση το 2009 να κινείται σε επίπεδα τουλάχιστον 10%, ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, όπως άλλωστε -αναφέρει η επιστολή- δεσμεύτηκαν όλες οι μεγάλες τράπεζες στη συνάντηση των διοικήσεών τους με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών την 20ή Οκτωβρίου 2008.

- Η σημαντική πτώση ή/και η υπολειτουργία των κεφαλαιαγορών - κτηματαγορών, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε υποχώρηση της αποτίμησης στοιχείων ενεργητικού και σε μείωση, εξ αυτού του λόγου, των κεφαλαίων των τραπεζών.

- Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα τείνει να οδηγήσει σε άνοδο των επισφαλειών και, επομένως, του πιστωτικού κινδύνου.

- Η σοβαρή επιδείνωση του μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού κλίματος στις αναδυόμενες χώρες, η οποία δημιουργεί πρόσθετους πιστωτικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους χώρας. Στο σημείο αυτό δε η επιστολή της ΤτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επ' ευκαιρία επισημαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η πιστωτική επέκτασή σας στις χώρες αυτές θα πρέπει εφεξής να κινείται σε αντιστοιχία με τις μεταβολές των καταθέσεών σας και των λοιπών πηγών άντλησης κεφαλαίων από τις εκεί λειτουργούσες μονάδες σας».

- Οι ασκήσεις προσημείωσης ακραίων καταστάσεων που έχουν διενεργηθεί με στοιχεία 31/12/2007 και το γεγονός ότι κάποιες από τις υποθέσεις στις οποίες βασίζονται οι ασκήσεις αυτές έχουν ήδη επαληθευτεί ή πάντως συγκεντρώνουν πολύ περισσότερες πιθανότητες σήμερα να επαληθευτούν.

---«Περικόψτε το μέρισμα»

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος συνιστά στις τράπεζες να μη διανείμουν μέρισμα τρέχουσας χρήσης που να υπερβαίνει ως ποσοστό επί των συνολικών κερδών το 35%, προκειμένου να διατηρήσουν το Tier 1 σε επίπεδα υψηλότερα του 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v