Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβόπουλος: Συμπράξεις για τις μικρές τράπεζες

Σύσταση συμπράξεων με ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους απηύθυνε ο διοικητής της ΤτΕ στους επικεφαλής των μικρών σε μερίδιο τραπεζών, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για αποφυγή των μεταξύ τους συγχωνεύσεων ή εξαγορών.

Προβόπουλος: Συμπράξεις για τις μικρές τράπεζες
Σύσταση συμπράξεων με ισχυρούς τραπεζικούς ομίλους απηύθυνε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στους επικεφαλής των μικρών σε μερίδιο τραπεζών, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για αποφυγή των μεταξύ τους συγχωνεύσεων ή εξαγορών.

Ο κ. Προβόπουλος, κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις των μικρών τραπεζών, προκειμένου να τους εξηγήσει τα κριτήρια συμμετοχής στο κυβερνητικό πακέτο στήριξης, δεν "μάσησε τα λόγια του", τονίζοντάς τους επιτακτικά ότι πρέπει εντός των επόμενων μηνών να επιδιώξουν συμμαχία με κάποιον από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, παρευρέθηκαν οι διοικήσεις των Millennium Bank, Γενικής Τράπεζας, Aspis Bank, Tράπεζας Αττικής, Proton Bank, Probank, Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, FBB και άλλων μικρών τραπεζών.

Η ΤτΕ ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πακέτο στήριξης των τραπεζών θα διενεργηθεί με κριτήριο το μερίδιο χορηγήσεων που διαθέτει κάθε τράπεζα στην ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές τράπεζες θα έχουν πλήρη στήριξη καθώς το σύνολο σχεδόν των χορηγήσεών τους (σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά) αφορά στην ελληνική αγορά και μόνο.

Σε ερώτηση αν οι θυγατρικές ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα υποχρεούνται, εφόσον κάνουν χρήση της δυνατότητας δανεισμού με εγγύηση Δημοσίου ή άλλων μέτρων του πακέτου, να προχωρούν και σε αύξηση με έκδοση προνομιούχων μετοχών, η διοίκηση της ΤτΕ απάντησε ότι αποτελεί ένα ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί σε επίπεδο Ε.Ε. και διμερών κρατικών επαφών.

Στο θέμα έχει αναφερθεί το Euro2day αναφέροντας ότι βάσει έγκυρων πληροφοριών οι θυγατρικές των ξένων τραπεζικών ομίλων (Γενική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Millennium Bank) δεν πρόκειται να κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v