Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευκρινίσεις ΕΛΠΕ-ΜΟΗ για διάθεση πετρελαίου

Ο καταναλωτής θα τιμολογηθεί φθηνότερα απ' ό,τι στο τέλος της προηγούμενης περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, αν και η τιμή του για τις 15/10 δεν μπορεί να προβλεφθεί, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ΕΛΠΕ-ΜΟΗ.

Διευκρινίσεις ΕΛΠΕ-ΜΟΗ για διάθεση πετρελαίου
Ο καταναλωτής θα τιμολογηθεί φθηνότερα απ' ό,τι στο τέλος της προηγούμενης περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, αν και η τιμή του για τις 15 Οκτωβρίου δεν μπορεί να προβλεφθεί, επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil, εν όψει της έναρξης παράδοσης πετρελαίου θέρμανσης στις 15/10/2008.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι δύο εταιρίες στην ανακοίνωσή τους, για την πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού επισημαίνονται τα ακόλουθα: 
 
"- Οι τιμές των διυλιστηρίων σε όλη την Ευρώπη και για όλα τα προϊόντα πετρελαίου καθορίζονται από τις διεθνείς τιμές, όπως αυτές δημοσιεύονται από ειδικούς, ανεξάρτητους, διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Platts Oilgram), από την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου (που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και από την ποιότητα κάθε προϊόντος (που ορίζεται νομοθετικά).

- Στην Ελλάδα τα διυλιστήρια ακολουθούν πιστά τις διεθνείς τιμές της Μεσογείου όπως αυτές δημοσιεύονται καθημερινά από το Platts Oilgram. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι τιμές των διυλιστηρίων ανακοινώνονται καθημερινά στις αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, υπουργείο Ανάπτυξης και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). 

- Οι διεθνείς τιμές των προϊόντων πετρελαίου, παρότι ακολουθούν τις τάσεις της τιμής του αργού πετρελαίου, δεν κινούνται συνεχώς παράλληλα με αυτές γιατί είναι διαπραγματεύσιμες χωριστά (διαφορετικοί παραγωγοί, διαφορετική ζήτηση κ.λπ.). Τυχόν ισχυρισμοί ότι μέτρο καθημερινής σύγκρισης για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ή της βενζίνης πρέπει να είναι η τιμή του αργού πετρελαίου δεν είναι σωστοί. 

- Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου επηρεάζει σημαντικά και ανεξάρτητα την τιμή των προϊόντων πετρελαίου που καταναλώνονται στην Ευρώπη. Το ισχυρό ευρώ μετρίασε τις αυξήσεις των τιμών μέχρι τον Ιούλιο, αλλά το τελευταίο διάστημα το ευρωπαϊκό νόμισμα εμφανίζεται πιο αδύναμο. 

- Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τον Μάιο του 2008, σε εφαρμογή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καύσιμα φιλικότερα προς το περιβάλλον, η ποιότητα του πετρελαίου θέρμανσης που δόθηκε στην κατανάλωση βελτιώθηκε κατά 50%, σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε θείο (από 0,2% σε 0,1%), με σχετικά μικρή επιβάρυνση των διεθνών τιμών, ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων για την αποθείωση. 

- Χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για τις 15 Οκτωβρίου (και μετά), εκτιμάται ότι για ένα καλύτερο προϊόν, με το ευρώ σε πτωτική πορεία, ο καταναλωτής θα τιμολογηθεί φθηνότερα απ' ό,τι στο τέλος της προηγούμενης περιόδου διάθεσής του.

Τα ελληνικά διυλιστήρια για την περίοδο 2008 -2009 θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν την ίδια πολιτική τιμολόγησης των τελευταίων ετών, με τιμές ανταγωνιστικές αυτών της διεθνούς αγοράς, και συνεχή βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων.".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v