Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σύντομα οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΤΑ, ΕΥΔΑΠ”

Στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΗ, ΕΤΑ και ΕΥΔΑΠ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη. Εξάλλου, τη Δευτέρα αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ.

”Σύντομα οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΤΑ, ΕΥΔΑΠ”
Την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ περιμένει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

”Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν το αντικείμενο της συνεργασίας που είχαμε με τον Πρωθυπουργό”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, της ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και της ΕΥΔΑΠ.

Σημειώνεται ότι, ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ έχουν δείξει οι εταιρίες Rurhgaz με την Gazprom και η ισπανική Gaz Natural.

Όσον αφορά στην ΕΥΔΑΠ, δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% των μετοχών της σε στρατηγικό εταίρο. Αναφορικά με την ΕΤΑ, προβλέπεται η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο σε ποσοστό 25%.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα υπερβεί το 3,8% φέτος και θα κυμανθεί περί το 4% το 2004.

Αυτά είναι τα βασικά δεδομένα, πάνω στα οποία θα κινηθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την άλλη Πέμπτη (2/10) και μετά θα τεθεί σε δημόσια συζήτηση, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού το όριο του δανεισμού για το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων το έτος 2003 ήταν 2.744 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το σύνολο του εγκριθέντος δανεισμού ανέρχεται σε 2.075 εκατ. Ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο 1.110 εκατ. Ευρώ δόθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.



Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι οι μέχρι σήμερα εγκρίσεις υπολείπονται σημαντικά από το όριο που έχει τεθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα θέμα υπερδανεισμού των δημοσίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου των δημοσίων επιχειρήσεων κατά το τρέχον έτος έχει προϋπολογισθεί στα 3.300 εκατ. Ευρώ και υπερβαίνει σημαντικά το ποσό του δανεισμού. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις όπως και οι ιδιωτικές, χρηματοδοτούν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων από δανεισμό χωρίς εγγύηση του Δημοσίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Άκης Χαραλαμπίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v