Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Καταναλωτικά δάνεια από ιδιωτικές εταιρίες

Τη λειτουργία ιδιωτικών εταιριών (Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων), οι οποίες θα παρέχουν πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη προσωπικών - καταναλωτικών τους αναγκών, αποφάσισε η ΤτΕ. Οι εν λόγω εταιρίες δεν επιτρέπεται να δέχονται καταθέσεις.

ΤτΕ: Καταναλωτικά δάνεια από ιδιωτικές εταιρίες
Δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα παρέχονται άδειες για την ίδρυση και λειτουργία Εταιριών Παροχής Πιστώσεων (ΕΠΠ).

Οι ΕΠΠ θα έχουν κύριο αντικείμενο την παροχή πιστώσεων σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη προσωπικών - καταναλωτικών τους αναγκών, ενώ δεν επιτρέπεται να αποδέχονται καταθέσεις. Το ελάχιστο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο των ΕΠΠ καθορίζεται, μέχρι την 31/12/2002, ίσο με το 1/3, και από την 1/1/2003, ίσο με το 1/2 του ελάχιστου απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου για την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα (18 εκατ. ευρώ).

Επίσης, στις εν λόγω εταιρίες θα εφαρμόζονται, κατ’ αναλογία, οι διατάξεις των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος που ισχύουν για τα πιστωτικά ιδρύματα και αφορούν:

(i) τους όρους παροχής πιστώσεων σε φυσικά πρόσωπα ως προς τα ανώτατα πιστωτικά όρια και τα επιτόκια (ελεύθερα διαπραγματεύσιμα κατά τα ισχύοντα για τα πιστωτικά ιδρύματα),

(ii) τους κανόνες προληπτικής εποπτείας, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και την υποβολή στοιχείων εποπτικής και στατιστικής φύσεως,

(iii) τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των συναλλασσομένων.

Η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς τα σταθμισμένα με τον πιστωτικό κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού (συντελεστής φερεγγυότητας) ορίζεται σε 10%, όπως ισχύει και για τις Εταιρίες Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων, έναντι 8% που ισχύει για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος, και όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή κανόνων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των φυσικών προσώπων απαιτείται η συνεργασία των Εταιριών Παροχής Πιστώσεων με εταιρίες συγκέντρωσης και επεξεργασίας στοιχείων σχετικά με την οικονομική συμπεριφορά και την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση της ΤτΕ εκδίδεται μετά την απαγόρευση της κατ’ επάγγελμα παροχής πιστώσεων από μη πιστωτικά ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική άδεια θα παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, με όρους που καθορίζονται με πράξη του διοικητή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v