Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση της Ν. Δημοκρατίας για το χρυσό της ΤτΕ

Σε σχολιασμό της ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τον χρυσό προχώρησε ο Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Δημήτρης Σιούφας, τονίζοντας ότι η πώληση συνιστά μείζονα μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης της τράπεζας.

Παρέμβαση της Ν. Δημοκρατίας για το χρυσό της ΤτΕ
Σε σχολιασμό της ανακοίνωσης της Τραπέζης της Ελλάδος για τον χρυσό προχώρησε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Δημήτρης Σιούφας, τονίζοντας ότι η πώληση συνιστά μείζονα μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης της τράπεζας.

Ειδικότερα, ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι είναι κατανοητό η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος να καταβάλει -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση-κάθε προσπάθεια για να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη μυστική πώληση χρυσού και τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση αυτή.

Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσή της, είχε και η ίδια η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος επιφυλάξεις γι’ αυτό που αναγκαζόταν να κάνει. Γι’ αυτό, προφανώς, αποτάθηκε στη νομική υπηρεσία της, όπως τουλάχιστον εκ των υστέρων υποστηρίζει.

Ωστόσο, τόνισε ο κ. Σιούφας, οι ερωτήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας και οι δηλώσεις μου για το θέμα αυτό δεν επικεντρώθηκαν στη μη προαναγγελία της πώλησης του χρυσού, αλλά στη μη γνωστοποίηση

-έστω και εκ των υστέρων- της σχετικής πράξης.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της πώλησης του χρυσού συνιστά μείζονα μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αλλωστε, επεσήμανε ο κ. Σιούφας, τόσο το ύψος της συναλλαγής όσο και η ιδιαιτερότητα του ζητήματος προσδιορίζουν την αξία και τη σπουδαιότητα της μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης για το Δημόσιο, τους χιλιάδες μετόχους της και το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Επιπλέον, το ύψος, το μέγεθος και η ιδιαιτερότητα της συναλλαγής δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση πράξη τακτικής διαχείρισης διαθεσίμων, όπως περιέργως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εάν επρόκειτο, άλλωστε, για μια συνήθη διαχείριση διαθεσίμων, δεν θα είχε και η ίδια η διοίκηση της τράπεζας αμφιβολίες και δεν θα αναζητούσε συμβουλές από τη νομική υπηρεσία της, όπως -μόλις τώρα- με την ανακοίνωσή της, μας πληροφόρησε. Εκτός αν η διοίκηση της Ταάπέζης της Ελλάδος δεν θεωρεί ότι πρέπει να ενημερώνονται οι μέτοχοι της τράπεζας και το επενδυτικό κοινό για μια τόσο σημαντική διάθεση περιουσιακών στοιχείων της, που σαφώς, όπως η ίδια είχε εκτιμήσει στην πρώτη της ανακοίνωση, επηρεάζει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Τέλος, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι το λόγο πλέον έχει ο υπουργός Οικονομίας, όπως επίσης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι αρμόδια να κρίνει εάν θα έπρεπε η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος να γνωστοποιήσει τη συγκεκριμένη μεταβολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v