Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Τι συμβαίνει με ΧΑ, μετοχική σύνθεση, χρυσό

Την περίπτωση εξόδου της μετοχής της ΤτΕ από τη Σοφοκλέους απέκλεισε ανώτατη πηγή του ιδρύματος, ενώ αποκάλυψε τη μετοχική σύνθεση, αλλά και σχολίασε την περίφημη πώληση του χρυσού. Τι αλλάζει στις προβλέψεις της εξαμηνιαίας έκθεσης.

ΤτΕ: Τι συμβαίνει με ΧΑ, μετοχική σύνθεση, χρυσό
Δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος από το χρηματιστήριο, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Ιδρύματος.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΤτΕ ανήκει σε ιδιώτες, καθώς το δημόσιο απευθείας κατέχει μόνο το 8% των μετοχών και μέσω δημόσιων Ταμείων και ασφαλιστικών οργανισμών επιπλέον 33,85%.

Σημειώνεται ότι στό θέμα της μετοχικής σύνθεσης της ΤτΕ έχει αναφερθεί επανειλημμένως ο ”Χαμαιλέων”, ενώ για το θέμα υπήρξε ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή.

Στις αρχές Οκτωβρίου, θα δοθεί στη δημοσιότητα η ενδιάμεση (εξαμηνιαία) έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι εκτιμούσε στην ετήσια έκθεση του Απριλίου (3,6%- 3,7%) και πληθωρισμό στο 3,5% σε μέσα επίπεδα έτους.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξε μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης καταναλωτικών δανείων, παρά την πλήρη απελευθέρωση που τέθηκε σε ισχύ από τα μέσα του μήνα.

Όσον αφορά την πώληση της ποσότητας χρυσού από την ΤτΕ, η ίδια πηγή είπε ότι το ποσό που εισπράχθηκε, περίπου 200 εκατ. ευρώ, τοποθετήθηκε σε ομόλογα του γερμανικού και του Φινλανδικού δημοσίου που έχουν σήμερα απόδοση πάνω από 2%.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού μετά την πώληση από την ΤτΕ, σχολίασε η ίδια πηγή, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί, ενώ επεσήμανε πως ήδη έχει ξεκινήσει η υποχώρησή της.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις της ΤτΕ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στις 31 Αυγούστου 2003 ήταν 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις σε ομόλογα δημοσίου σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ήταν 755 εκατ. ευρώ.

Ακης Χαραλαμπίδης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v