Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέδριο FT: Mήνυμα Προβόπουλου προς τράπεζες

Αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε ο διοικητής τη ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στο τραπεζικό συνέδριο των "Financial Times". Τι δήλωσαν Αλ. Πιλάβιος, Σπ. Καπράλος, Γκ. Χαρδούβελης.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Συνέδριο FT: Mήνυμα Προβόπουλου προς τράπεζες
Αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες έστειλε ο διοικητής τη ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στο τραπεζικό συνέδριο των "Financial Times". Όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν θα πείσουμε, θα εξαναγκάσουμε τις τράπεζες να συμμορφωθούν, ιδίως όσον αφορά στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας".

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κατά βάσιν σταθερό και με ικανοποιητικά θεμελιώδη, ενώ η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε στοιχεία ενεργητικού που συνδέονται με την κρίση είναι οριακή. Όσον αφορά στην κρίση όμως γενικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος και θα μπορούσε να γίνει και μακρύς, το έργο είναι ασφαλώς μεγάλο, αλλά η σωστή αρχή έχει γίνει.

Σύμφωνα με τον διοικητή, ο αριθμός των ελληνικών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στη Lehman είναι περιορισμένος, άρα ο κίνδυνος είναι απορροφήσιμος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εκτέθηκαν στην αγορά επικίνδυνων σύνθετων προϊόντων, οι επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μικρές και επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο καλύτερος και συνεχής συντονισμός με τις εποπτικές αρχές, προκειμένου η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να συνεχίσει να πορεύεται σε κλίμα ασφάλειας.

Είπε μάλιστα: "Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές βάσεις, έπειτα από μακρά περίοδο αναπροσαρμογών και ανάπτυξης, και κατέχει κεντρική θέση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βεβαίως, υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι και θα παραμείνει ασφαλές".

Από την πλευρά του, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, πρόβλεψε ότι και το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά μάλλον έχουμε δει τα χειρότερα, εκτίμησε επίσης πως θα υπάρξει μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στη διάρκεια του επόμενου έτους."Ζούμε τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση. Δέστε τις ζώνες ασφαλείας, θα την έχουμε για αρκετό καιρό", δήλωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι σωστά η Fed άφησε τη Lehman να χρεοκοπήσει, προκειμένου να γίνει παράδειγμα για το μέλλον.

Από την πλευρά του ο κ. Χάρης Κύρκος, αναλυτής της Ernst & Young, εκτίμησε ότι αναγκαστικά οι τράπεζες εφεξής θα στρέφονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δανείων, προκρίνοντας επιλεκτική δανειοδότηση των καλών πελατών.

---Δηλώσεις κ. Αλ. Πιλάβιου


Ο πρόεδρος της Ε.Κ. κ. Αλ. Πιλάβιος τόνισε για τα μέτρα ότι στην Ελλάδα είχαμε τα φαινόμενα των ανοιχτών πωλήσεων που παρατηρήθηκαν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία.

Διεθνώς ο κλάδος των τραπεζών χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση και στην Ελλάδα, επειδή η συμμετοχή των τραπεζών στο Χ.Α. είναι συγκριτικά μεγαλύτερη, η πτώση φαίνεται επίσης μεγαλύτερη.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βελτιωθούν τα πράγματα.

---Δηλώσεις κ. Σπ. Καπράλου

Ο κ. Καπράλος στο περιθώριο του συνεδρίου εκτίμησε ότι το χρηματιστήριο ως διεθνοποιημένη αγορά επηρεάζεται από τις εξελίξεις, υπάρχουν όμως αρκετά θετικά θεμελιώδη σε πολλές εταιρίες για όσους δεν έχουν προσδοκίες για άμεσο κέρδος.

Συνέστησε ψυχραιμία και υπέδειξε τα θεμελιώδη των εταιριών ως παράγοντα επανόδου των επενδυτών των στο Χ.Α.

"Η κρίση είναι αποτέλεσμα απληστίας", τόνισε ο κ. Καπράλος.

---Δηλώσεις κ. Γκ. Χαρδούβελη

"Η σημερινή είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Μεσοπόλεμο, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να την αντιμετωπίσει επιτυχώς", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι "οι ελληνικές τράπεζες θα βγουν από τη σημερινή κρίση ενισχυμένες, διότι συγκριτικά με τις ξένες βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση".

"Σίγουρα η κρίση σημαίνει ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στην επέκτασή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η τιμή των μετοχών τους δικαιολογείται", συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v