Ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατέθηκε το ν/σ για «ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχο δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης».  Οι ρυθμίσεις για ΧΑ, περαίωση και ληξιπρόθεσμες. Τα πλήρη κείμενα.

Ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο
Ολόκληρο το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ και η αιτιολογική έκθεση δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2006

- Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο

- Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας 2009 κατά 20%

-Την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις μεγάλες επιχειρήσεις από 65% σε 80%

-Την αυτοτελή φορολόγηση με 10% των μερισμάτων, της υπεραξίας των μετοχών και των stock options

-Τη σταδιακή μείωση κατά 5 μονάδες (αρχής γενομένης από το 2010 έως και το 2014) του κεντρικού φορολογικού συντελεστή 25% τόσο για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τις μεγάλες επιχειρήσεις

-Την κατάργηση του φόρου (1,5 τοις χιλίοις) που επιβάλλεται στην αξία των πωλούμενων μετοχών, εισηγμένων στο Χ.Α.

-Την παρακράτηση με συντελεστή 35% των αμοιβών και των «μπόνους» που λαμβάνουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών

-Την αύξηση από 50% σε 90% του ποσοστού των εισπράξεων από τα τέλη κυκλοφορίας που αποδίδονται στους ΟΤΑ

-Tην επιβολή φόρου 1,5 τοις χιλίοις στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

-Την επίσπευση της είσπραξης του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (η είσπραξη θα γίνεται τον επόμενο μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και όχι τον μεθεπόμενο)

-Τον αυστηρό έλεγχο των προσλήψεων στελεχών και υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ

-Τη διατήρηση για τους εισοδηματίες (από ακίνητα) του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ, και:

-Την επαναφορά της λίστας φαρμάκων


*** Φορολόγηση μερισμάτων - stock options

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση των μερισμάτων και της υπεραξίας από μετοχές και stock options κατά 10% με ισχύ από 1/1/2009.

Τα μερίσματα που καταβάλλονται από ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά, φορολογούνται, με τη μορφή παρακράτησης, με συντελεστή 10%. Η φορολόγηση αυτή εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων. Η διάταξη εφαρμόζεται για μερίσματα που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μετά την 1/1/2009.

Επιπλέον, προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από ανώνυμες εταιρείες της αλλοδαπής, με τη μορφή παρακράτησης, με συντελεστή 10%.

Τα κέρδη που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις από την πώληση εισηγμένων μετοχών στο Χ.Α., σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους και οι οποίες αποκτώνται μετά την 1/1/2009, φορολογούνται με συντελεστή 10% . Η διάταξη εφαρμόζεται και στις μεταβιβάσεις μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών ή σε άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό. 

Η ωφέλεια που αποκτούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας, διοικητικά στελέχη, διευθυντές ή το προσωπικό της κατά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών της ίδιας της εταιρείας (stock options), εισηγμένων στο Χ.Α., φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, καθώς έως τώρα οι μετοχές αυτές αποκτώνται από τα πιο πάνω πρόσωπα σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή από την χρηματιστηριακή. Αυτοτελώς, με συντελεστή 10% φορολογείται η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση των μετοχών αυτών.

Καταργείται ο φόρος (1,5 τοις χιλίοις) που επιβάλλεται στην αξία των πωλούμενων μετοχών, εισηγμένων στο Χ.Α. που προέρχονται από αγορές που πραγματοποιούνται από 1/1/2009 και μετά, λόγω της επιβολής φορολογίας με συντελεστή 10% στα κέρδη που αποκτώνται από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.

Αντίθετα, ο φόρος αυτός διατηρείται για πωλήσεις μετοχών που προέρχονται από αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι 31/12/2008 και για λόγους φορολογικής ισότητας επεκτείνεται για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών καθώς και για συναλλαγές μέσω του πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεων.


*** Οι εκκρεμείς υποθέσεις (Παραίωση) 

Ειδικότερα, στην αναφορά για τις εκκρεμείς υποθέσεις, επισημαίνεται ότι η ρύθμιση αφορά στις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν έως 31/12/2006, δηλαδή τις χρήσεις 2000 έως και 2006.

Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι προαιρετική και περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 9.000.000 € ενώ δεν υπάγονται σε αυτή οι εκδότες-λήπτες πλαστών στοιχείων καθώς και οι εκδότες εικονικών και λήπτες εικονικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή. Η διάταξη θα συνδυαστεί με παράταση των παραγραφομένων χρήσεων κατά ένα έτος.

Τα ελάχιστα ποσά ανά χρήση που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώνονται ως εξής:

-200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας

-500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας, και:

-600 ευρώ για τα βιβλία Γ΄ κατηγορίας

Η καταβολή του φόρου θα γίνει ως εξής:

- Όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ, σε έξι (6), κατ’ ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις και χωρίς το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ.

-Όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) και μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ, σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις.

-Όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι πάνω από εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ, σε δώδεκα (12) ίσες μηνιαίες δόσεις.

Όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (ταμειακής προσαύξησης) καθώς και απαλλαγή από τις φορολογικές προσαυξήσεις σε ποσοστό 50%.

Στην περίπτωση των δόσεων, προβλέπεται η απαλλαγή από τις ταμειακές προσαυξήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% και 100%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Προβλέπεται επίσης η καταβολή ποσού προκαταβολής 15%. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση έχει ορισθεί για τις 20 Νοεμβρίου.

*** Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι ληξιπρόθεσμες, μέχρι 30.06.2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., οφειλές, του ιδίου οφειλέτη, εξαιρουμένου του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οικονομικού έτους 2008, που είναι βεβαιωμένες στην υπηρεσία όπου υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, χωρίς δικαίωμα του να ζητήσει την εξαίρεση μέρους αυτών.

Ενίσχυση της διαφάνειας

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και για την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό οι περίπου 200 ειδικοί λογαριασμοί (με εξαίρεση αυτούς που αφορούν στην έρευνα και το περιβάλλον). Οι λογαριασμοί αυτοί θα καταργηθούν εντός διμήνου και όλοι οι πόροι τους και τα διαθέσιμά τους θα «περάσουν» στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και οι υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, διαμορφώνεται νέο πλαίσιο στη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ, νοσοκομείων, και ασφαλιστικών ταμείων με την υποχρεωτική κατάρτιση από μέρους τους προϋπολογισμών και ισολογισμών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάταξη η οποία αναφέρεται στην «τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος». Συγκριμένα, ανοίγει «παράθυρο» για την παραχώρηση των λογιστηρίων των ασφαλιστικών φορέων σε λογιστές ιδιώτες «εάν στους φορείς αυτούς δεν υπηρετεί υπάλληλος λογιστής. Το έργο μπορεί να ανατεθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, σε εξωτερικούς συνεργάτες ή λογιστικά γραφεία που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις… »

*** Πόσα χρήματα θα εισπράξει το Δημόσιο

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία «συνοδεύει» το νομοσχέδιο, το φορολογικό «πακέτο» που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι το δημόσιο θα εισπράξει περίπου: 600 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου (10.500 ευρώ) των ελεύθερων επαγγελματιών και την αντικατάστασή του με αντίστοιχο φορολογικό κλιμάκιο και φορολογικό συντελεστή 10%, 250 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 10%, 1 δισ. ευρώ από το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000- 2006 (επτά χρήσεις), 560 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου (από 65% σε 80%) για τις μεγάλες επιχειρήσεις και περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμών προς το δημόσιο οφειλών.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ και η αιτιολογική έκθεση δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v