Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΧΩΔΕ: Νέοι περιβαλλοντικοί όροι για ΑτΕ, ΛΑΡΚΟ

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων με την οποία αναθεωρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν τη λειτουργία του συνόλου των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των Αλουμίνιον και ΛΑΡΚΟ.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΥΠΕΧΩΔΕ: Νέοι περιβαλλοντικοί όροι για ΑτΕ, ΛΑΡΚΟ
Τις αποφάσεις με τις οποίες αναθεωρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν στην λειτουργία των εταιρειών Αλουμίνιον Α.Ε. και ΛΑΡΚΟ υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Με τις νέες Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), προβλέπονται, προκειμένου να εφαρμοστεί η κοινοτική νομοθεσία, προληπτικά αντιρρυπαντικά μέτρα την υιοθέτηση των οποίων έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Γραφείο ολοκληρωμένης πρόληψης και ελέγχου της ρύπανσης (IPPC)

Η απόφαση αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Εγκατάσταση μέχρι το τέλος του 2008 δεύτερης μονάδας διήθησης (φιλτρόπρεσσα) και χρονοδιάγραμμα για την παύση της απορριπτόμενης ποσότητας καταλοίπων βωξίτη στη θάλασσα, ώστε σταδιακά αρχής γενομένης από το 2008 να μειωθεί τουλάχιστον κατά 65% εντός του 2009 και να μηδενιστεί στο τέλος του 2011.

-Εγκατάσταση νέου σταθμού μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

-Αποκατάσταση του υφιστάμενου Χώρου διάθεσης αδρανών και μη επικίνδυνων αποβλήτων, μέτρα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Χώρου Διάθεσης Αδρανών Αποβλήτων (ΧΔΑΑ), λειτουργία χώρου διάθεσης μη επικίνδυνων αποβλήτων, επέκταση χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων και σταδιακή αποκατάσταση του ΧΥΤΕΑ, κατασκευή χώρου διάθεσης καταλοίπων βωξίτη.

-Λειτουργία του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ) με καύσιμο φυσικό αέριο και με την έναρξη λειτουργίας αυτού θα διακοπεί οριστικά η λειτουργία της μονάδας παραγωγής ατμού στο εργοστάσιο αλουμίνας, που χρησιμοποιεί σαν καύσιμο μαζούτ.

-Mείωση των εκπομπών του Φθορίου σε 2,5 kg F ανά t παραγομένου αλουμινίου, κατά μέγιστον, για το σύνολο των εγκαταστάσεων.

Η απόφαση με την οποία αναθεωρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της εταιρείας ΛΑΡΚΟ, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
-
Αμεση αντικατάσταση της υφιστάμενης μονάδας υγρής αποκονίωσης στην Περιστροφική Κάμινο (Π/Κ) 1 και χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων υγρής αποκονίωσης στις Π/Κ 2 και 3 από συστήματα ξηρής αποκονίωσης, τεχνολογίας τύπου σακόφιλτρων ή ηλεκτρόφιλτρων, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές σκόνης και να επιτυγχάνεται η μέση ημερήσια τιμή των 40 mg/Nm3 για τα αιωρούμενα σωματίδια. Ανακαίνιση της μονάδας ηλεκτροστατικών φίλτρων της Π/Κ 4 μέχρι 31.12.08.

-Αναβάθμιση του συστήματος διακίνησης σκόνης από τις εγκαταστάσεις αποκονίωσης των Π/Κ προς τη μονάδα σφαιροποίησης (pelletizing) μέχρι τις 31.12.08.

-Χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση απορροφητήρων σκόνης στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων (Η/Κ) καθώς και μονάδας αποκονίωσης ξηρού τύπου στις Η/Κ. (οξείδιο του αζώτου)

-Χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση στις καμινάδες των Π/Κ, των Η/Κ και των μεταλλακτών (Μ/Τ) συστημάτων συνεχούς μέτρησης και ηλεκτρονικής καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, SO2(διοξείδιο του θείου) και NOX . (οξείδιο του αζώτου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v