Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις για το 35% της ΔΕΠΑ

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ σε ξένο στρατηγικό επενδυτή. Gazprom και Rurhgas προκρίθηκαν στη β’ φάση του διαγωνισμού, ενώ εκπρόθεσμη, αν και υψηληρότερη, φέρεται ότι ήταν η προσφορά της Gaz Natural.

Επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις για το 35% της ΔΕΠΑ
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πώληση του 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) σε ξένο στρατηγικό επενδυτή.

Σημειώνεται ότι με την πώληση του 35% και την απόκτηση του 30% από τη ΔΕΗ το Δημόσιο δεν θα κατέχει άμεσα καμία μετοχή της εταιρίας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ έχουν υποβάλει η γερμανική εταιρία Rurhgas και η ρωσική Gazprom, οι οποίες φαίνεται ότι προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η γερμανική εταιρία φέρεται να έχει προσφέρει 210 εκ. ευρώ, ενώ η ρωσική 205 εκ. ευρώ. Οικονομική προσφορά έχει υποβάλλει και η ισπανική Gaz Natural, ύψους περίπου 265 εκ. ευρώ, όμως η προσφορά της, αν και η υψηλότερη, φέρεται ότι ήταν εκπρόθεσμη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σχετικά με τα ονόματα των ενδιαφερομένων υποψηφίων, καθώς και με τα τιμήματα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ανακοίνωση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ή τη ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται πάντως ότι τα προσφερθέντα τιμήματα υπολείπονται σημαντικά από τον αρχικό εισπρακτικό στόχο της κυβέρνησης που ανερχόταν στα 300 εκ. ευρώ περίπου, αν και μετά τη νέα αποτίμηση το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 230 εκ. ευρώ περίπου.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της, λόγω έλλειψης ρευστού, φαίνεται ότι καθυστερεί την άσκηση του call option για την απόκτηση του 30% της ΔΕΠΑ.

Μέσα στο φθινόπωρο πάντως η ΔΕΠΑ αναμένεται να ”σπάσει” σε τρία σχεδόν ισάξια κομμάτια: 35% στα ΕΛΠΕ, 30% στη ΔΕΗ και 35% στον ξένο στρατηγικό εταίρο που θα επιλεγεί από τον διαγωνισμό που βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο.

Εξάλλου, με σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v